2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Április 5-én kifut a Titanic

A The Master című filmmel nyit az idei, 20. jubileumi Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. 2013. április 5-13. között öt helyszínen 74 alkotást láthat majd a közönség, köztük több magyar vonatkozású munkát és nemzetközi premiert. A rendezvény kiemelt programja a Zöld Sziget ír szekció és a Staropramen sörkorcsolyák kortárs cseh filmválogatás. Idén új filmcsokorral bővül a Titanic kínálata, az A napos oldal fergeteges vígjátékokat hoz majd, a versenyben pedig 10 film vetekszik a Hullámtörők díjért. A zsűri elnöke Jiři Menzel lesz.

20 évvel ezelőtt, 1993-ban egy moziban 16 filmmel indult útjára a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Mára öt helyszínen – az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, az A38 hajón és idén először a Puskinban -, egy közel 30 fős stáb egész éves munkája eredményeképp 61 egész estés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézheti meg a közönség, gyakran az alkotásaikat elkísérő alkotók társaságában.  

A fesztivál nyitófilmje Paul Thomas Anderson The Master-je lesz, mely egy lelkileg megtépázott háborús veterán (Joaquin Phoenix) és egy karizmatikus vallási vezető (Philip Seymour Hoffman) különös kapcsolatát mutatja be. A rendezvény egyik kiemelt programja, a Zöld Sziget szekció az idén EU-elnökséget ellátó Írországgal szoros együttműködésben valósul meg. Ebben a válogatásban hat film és egy 110 perces rövidfilmfüzér pereg majd a vásznon. A közönség láthat egy lesújtó drámát egy dublini aranyifjúról, egy tengeriszörnyes horror-vígjátékot, egy lakótelepi horrort, egy társadalmi drámát, egy, a belfasti punk-rock legendás alakja, Terri Holey életét bemutató filmet s egy egész estés dokumentumfilmet is. A Staropramen sörkorcsolyák öt kortárs cseh filmet mutat be: lesz díjözönnel jutalmazott film noir, szexuális ébredésről szóló első film, road movie, egy abszurd fekete komédia és egy háborús dráma a lidicei náci mészárlásról.

A közkedvelt Északi fények szekció hat filmet hoz, a Tiszta Amerika öt független filmet kínál, a Sötét oldal kilenc alkotást mutat be, a Zene Mindenkinek válogatás a legfrissebb, fesztivál kedvenc zenés dokumentumfilmeket, illetve zenei témájú játékfilmeket tárja a magyar közönség elé, s idén új filmcsokorral bővül a fesztivál programja, az A napos oldal szekcióban hat fergeteges vígjátékot vetítenek majd. Az idei Titanic három nemzetközi premierrrel is dicsekedhet: a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones) Tóth Orsival és Rába Rolanddal, a Hogyan kövessünk vadidegeneket? (How to Follow Strangers) Chioke Nassor rendezésében és az Elbocsátó szép szavak (Last Kind Words) Kevin Barkertől Budapesten, a Titanicon debütál.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén tíz film versenyzik a Hullámtörők díjért: az Alija című francia film Pio Marmaï-jal a főszerepben, az ukrán Eva Neymann Kupolás ház-a, Cate Shortland mozija, Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, a Lore, a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek, a szlovákiai magyar elsőfilmes Prikler Mátyás alkotása, a Köszönöm, jól. a szintén szlovákiai magyar Mira Fornay második filmje, a Kutyám, Killer, Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek című mozija, a finn Aku Louhimies Fekete golyó című filmje, Szergej Loznica háborús története, a Ködben, valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard-ja szintén bekerült a versenybe. Idén is nemzetközi zsűri dönt majd a legjobb filmnek járó díj odaítéléséről, ezúttal a világhírú cseh rendező, Jiři Menzel elnökletével, Morgan Bushe ír producer (Semmit magamról) és Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér, Bibliothéque Pascal) részvételével.

Forrás: Titanic Nemzetközi Filmfesztivál
(A képen balról jobbra haladva Petr Kovarik, a Borsodi Sörgyár ügyvezető igazgatója, Michal Černý a Cseh Centrum igazgatója, Vízer Balázs, a Titanic program-koordinátora, Horváth György fesztiváligazgató és Kevin Dowling, Írország Nagykövete látható)

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek