2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

Apja és fia kiállítás

Apja és fia kiállítás„Hazatérések Matyóföldre” címmel nyílt kiállítása Dala Józsefnek és fiának Sorki Dala Andornak Mezőkövesden, a Közösségi Házban. A közös tárlat ünnepélyes megnyitóját október 15-én tartották meg az emeleti kiállítóteremben.

A kiállításon Pap János, a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének elnöke köszöntötte a vendégeket és a megjelent érdeklődőket.

A rendezvényt Csiger Lajos Mezőkövesd alpolgármestere nyitotta meg, aki köszöntőjében bemutatta Dala József és Sorki Dala Andor életét. Csiger Lajos kiemelte, büszke lehet a dél-borsodi város arra, hogy két ilyen nagyszerű alkotó munkásságán keresztül is megismerhetik Mezőkövesdet népművészeti értékeit. Csiger Lajos kiemelte továbbá, hogy Dala József, Mezőkövesd kulturális enciklopédiájának, az országban is egyedülálló Matyóföld periodikának 1959-es elindításában tevékeny szerepet vállalt. Az ünnepélyes megnyitón a közös tárlattal kapcsolatos gondolatait Sorki Dala Andor alkotó is megosztotta a jelenlévőkkel.

A művész elmondása szerint nagyon szoros kapcsolatban van a szép irodalommal. Federico Garcia Lorca műveiből korábban egy metszetsorozatot is készített. A témák közül az Andalúz népköltészet volt rá legnagyobb hatással, ugyanakkor Tamási Áron költészete szintén hatott Sorki Dala Andorra.

A művész „Fohász Fényért” című verseskötetét Dr. Beke Albert országosan ismert irodalomtörténész méltatta. Dr. Beke Albertet egyébiránt rokoni szálak fűzik a Dala családhoz, hiszen a szakember Sorki Dala Andor nővérét Teréziát vette el feleségül.

Az irodalomtörténész véleménye szerint ma nincsenek Petőfi, vagy Ady nagyságához mérhető költők hazánkban, viszont a mai kor egyik kiemelkedő személyiségének tartja Sorki Dala Andort.

A színvonalas megnyitót Gyenes László, valamint Pázmándi László verses előadása mellett, Rabi Zsófia fuvola és Mózerné Horga Stefániának énekes produkciója színesítette. Dala József és Sorki Dala Andor közös tárlatát november 16-áig minden hétköznap reggel 9-től 16 óráig nézhetik meg Mezőkövesden, a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek