2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • „Anyanyelve magyar” címmel tart előadást Várnagy Kinga a Lénárd Kata Emlékalap támogatására

„Anyanyelve magyar” címmel tart előadást Várnagy Kinga a Lénárd Kata Emlékalap támogatására

November 29-én, hétfőn 18:00-kor Várnagy Kinga színésznő adja elő az „Anyanyelve magyar” című monodrámát a Bóbita Bábszínházban és online. A megérintő és emberi előadás két pécsi egyéniség összefonódása, mely Lénárd Kata életének állít emléket. A Lénárd Kata Emlékalapba befolyt támogatásokat pályázat keretében fogja kiosztani a Pécsi Közösségi Alapítvány.

 

Dr. Lénárd Kata kiemelkedő személyiség volt Pécs és Magyarország szociális szerveződéseiben. Meghatározó szerepe volt a Bátor Tábor alakulásában, segítette a krónikus betegségekkel küzdő gyermekeket és családjaikat, és tagja volt a Korai Kötődés Munkacsoportnak, ami hazai klinikai pszichológia meghatározó alakjainak összefogása. Kata életének és szakmai elköteleződésének legfontosabb motívumai a lélektan, a művészet, a társadalmi és kulturális érzékenység, a segítő attitűd, és a hátrányos helyzetűek támogatása volt.

 

Várnagy Kinga előadása napjaink valóságára és nehézségeire reflektál monodráma formátumban. „Az „Anyanyelve magyar” egy igaz történet, egy Németországba disszidált magyar (pécsi) szinkrontolmács nő életéről, aki folyamatosan hazavágyik és tervezi is a hazaköltözést. Széteső család, külföldi életkörülmények, hontalanság, rák. Egy önvallomás a kitartásról, magányról, anyaságról, a célok fontosságáról és a túlélésről- minden körülmények között.” – mutatta be az előadást Parag Csilla, a Pécsi Közösségi Alapítvány kurátora.

 

Lénárd Kata nevéhez fűződő emlékalap és a hozzá kapcsolódó díj egy dinamikusan alakuló közösségi gesztus. A díjra olyan személy vagy csoport jelentkezhet vagy jelölhető: Aki szakterületeket integráló perspektívával rendelkezik, érték számára a társadalmi felelősségvállalás és a kirekesztett, bármilyen szempontból hátrányos helyzetű csoportok felkarolása. Aki értőn reflektál az egyéni és társadalmi traumákra, segíti ezek áldozatait, alkotó módon áll hozzá a lélektani, művészeti kezdeményezésekhez. A díjazottakban társadalmi traumatizáltság iránti érzékenységet, segítő, aktivista attitűdöt és a cselekvési, érvényesítési hozzáállást keresik. A Különc-díjra olyan személyek jelölését várják, akit nézetei, elgondolásai, cselekedetei alapján több elismerést, figyelmet érdemelne. Az emlékalap és a két díj a múltról, a jelenről és a jövőről is szól.

 

Az „Anyanyelve magyar” című előadásra november 29. hétfőn, 18:00 órakor kerül sor a Bóbita Bábszínházban, melyet online, élőben is közvetítenek. A támogatásról részletek ezen az oldalon találhatók.

https://pecsikozossegialapitvany.hu/adomany/anyanyelve-magyar-varnagy-kinga-eloadasa/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek