2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Amerika leghíresebb mesterlövészének vallomása

Az Amerikai mesterlövész Amerika egyik leghíresebb mesterlövészének, Chris Kyle-nak az önéletrajza, valamint háborús beszámolója, mely hosszú hetekig vezette az amerikai könyveladási listákat.

A tragikusan elhunyt Kyle a legtöbb halálos találatot elért mesterlövész Amerikában; az amerikai haditengerészet tagjaként csatlakozott a legendás fókákhoz (SEAL), majd vett részt számos külföldi küldetésben, melyek közül az Irakban történeteket taglalja leghosszabban könyvében. Önéletrajza segít a kíváncsi olvasóknak betekintést nyerni a mesterlövészek világába, valamint egy személyes vallomással szolgál a háborús élményeiről.

Kyle könyve könnyen olvasható, gördülékeny stílusú, ám írását ajánlott kritikus szemmel nézni. A legtöbben a szerző elfogultságát kifogásolják, hiszen Kyle sokszor lenézően beszél ellenfeleiről, és az összes általa elkövetett gyilkosságra önigazolást talál. Úgy véli, hogy ő kizárólag a rossztól szabadította meg a világot, többek között olyanoktól, akik ártottak volna bajtársainak vagy bármely amerikainak. Beszűkült szemlélete ellenére, Kyle életútja és tapasztalatai kiváltképpen érdekesek lehetnek mindazok számára, akiket érdekel a mesterlövészet és annak háttere, valamint a különböző fegyverek és használatuk.

Kyle írása alapján ő egy amerikai, aki „szívesen” öl hazájáért, valamint egy „nemes” célért, hogyha kellő önigazolást talál; ebből pedig nincs hiány számára. Kyle elszántan vetette bele magát az iraki harcokba, és talán átszellemültsége is indokolhatja részben egyoldalú nézeteit, mindamellett, hogy számtalanszor tanúja volt más amerikai katonák halálának, s ezek kétségtelenül egy egész életen át végigkísérő nyomot hagynak az emberben.

Ennek kapcsán fontos megemlíteni a háború okozta poszttraumás jelenségeket is, melyekkel a legtöbb leszerelt katonának meg kell küzdenie. Nem elég a család és szerettek távolléte, életre szóló megrázkódtatásokkal kell megbirkózniuk a veteránoknak. Furcsa módon éppen egy ilyennek lett Kyle maga is áldozata; a veteránok segítségére létrehozott egy alapítványt, és egy alkalommal, egy lakhelyéhez közeli lőtéren az egyik általa segített, mentálisan instabil veterán golyót eresztett belé.

Az Amerikai mesterlövész kiváló olvasmány azok számára, akik kíváncsiak egy háborús beszámolóra. Chris Kyle választ ad arra, hogy hogyan lehet együtt élni a tudattal, hogy több száz ember haláláért felel, és miért is tiszta mégis a lelkiismerete. Könyve egy egyedülálló és izgalmas olvasmány jó pár kulisszatitokkal fűszerezve, így kihagyhatatlan a lövészet és háborús történetek iránt érdeklődőknek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek