2024. 07. 29. hétfő

Márta, Flóra
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Álompár – először, másodszor… harmadszor?

Ez a cikkünk – na meg a témául szolgáló, Megyeri Zsuzsa Dóra által írt Párban szép című könyv – akár oldalezreken át is húzódhatna, ugyanis az élet egyik legrejtélyesebb és legnépszerűbb területével foglalkozik. A párkapcsolatok terén sok kérdés merül fel, melyre a szerző minőségi módon igyekszik is válaszolni – de a helyzet közel sem egyértelmű. Meg eleve, most ki a kezdő és ki a haladó? Az, akinek sok ”párja” volt már eddig – vagy épp az, aki még mindig az első kezét fogja?

De hogy az elején kezdjük: a könyvre tökéletesen illik a mondás, miszerint „Ne ítélj könyvet a borítójáról.” A cím és a rózsaszínes, a romantikus hangulatot felidéző fedőlap joggal sejtet cukormázas romantikus történetet első pillantásra. Azonban mindez csupán félrevezetés: első benyomásait a kedves Olvasó – szerencséjére hamarabb, mint Jane Austen regényhősei – sutba is vághatja rögtön a könyv fellapozása után: a Párban szép ugyanis egy párkapcsolati kisokos, sőt annál még sokkal több is.

Nincs olyan tagja a  női társadalomnak, aki ne gondolkodna el legalább egyszer nemcsak a saját, hanem a férfiak egy-egy randi vagy – ha már belevágtak a sűrűjébe – kapcsolat során tanúsított viselkedéséről. (Ugyanez fordítva is igaz.) Miért nem jöhet be a férfinak a rövid hajú nő? Mennyit érdemes magunkról beszélni az első randin? Nos, a könyvben sorra megtalálhatók a válaszok, amelyek nem városi legendán alapulnak. Ugyanis a szerző, Megyeri Zsuzsa Dóra a szingliségtől egészen a családalapításig öt téma köré csoportosítva, egy-egy fejezetben boncolgatja a párkeresés és -választás miértjeit, tudományos háttérrel is alátámasztva.

És bár előfordul, hogy néha a hátunk közepére sem kívánjuk életünk egyetlen párját, ettől még alighanem igaza van a szerzőnek: az élmények, az eredmények és persze maga az élet párban szép. Nem csoda hát, ha – minthogy ez ösztönösen életünk egyik legfőbb küldetése – elég sok energiát helyezünk abba, már fiatalfelnőtt-korunktól kezdve, hogy megtaláljuk azt a személyt. És mivel a téma meglehetősen összetett, amellett, hogy a szerző megválaszol számos kérdést, sokat fel is vet azért.

Visszatérve viszont arra, ami van: nem kell attól tartani, hogy száraz kutatások egész garmadájával szembesül az Olvasó, ha leemeli ezt a könyvet a polcról. Sokkal inkább kap ehelyett könnyed hangvétellel megírt sok-sok kis hétköznapi és szórakoztató történetet. Nőknek kötelező olvasmány, ugyanakkor a férfiaknak sem feltétlenül árthat alkalomadtán belemerülni a könyv nyújtotta rejtelmekbe, hogy közelebb kerülhessenek a számukra létező talán legbonyolultabb jelenség, a nők megértéséhez.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek