2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Állásbörze a Miskolci Egyetemen

Idén huszonkettedik alkalommal rendezték meg a Miskolci Egyetem előcsarnokában, díszaulájában a Miskolci Egyetemi Állásbörzét és Szakmai Gyakorlati Börzét.
A 2016. április 6-án tartott rendezvény megnyitóján a házigazda szerepében Dr. Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, valamint Tatai Laura, a Miniszterelnökség Európai Uniós Fejlesztésekért Felelős Államtitkárság főosztályvezető-helyettese köszöntötte a résztvevőket. Az eseményt Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja nyitotta meg, és egyúttal díjat adott át az egyetemen végzett szakemberek munkába állását, foglalkoztatását leginkább támogató cég képviselőjének. A díjat ebben az évben a TAKATA Safety Systems Hungary Kft.-nek ítélte meg egyetemünk, a díjátadón a céget Kersten Hugo Bachmann ügyvezető igazgató képviselte.

A korábbi években már megszokott módon az állásbörzét idén is nagy érdeklődés kísérte, a látogatók száma meghaladta az 1500-at, így az idei, hivatalos nevén XXII. Miskolci Egyetemi Állásbörze tovább öregbítette a miskolci állásbörzék hírnevét. Az eseményre nem csak a végzés előtt álló és már állást kereső hallgatókat, valamint a már korábban végzetteket vártuk, de az alsóbb éveseket is, hiszen ez a kiállítás remek lehetőségeket kínált számukra „karrierinformációk” gyűjtésére és tapasztalatszer-zésre egyaránt.

EBBEN AZ ÉVBEN A BÖRZÉN 64 STANDON 68 KIÁLLÍTÓ VOLT JELEN, EBBŐL 65 ÁLLÁSAJÁNLATOKAT KÍNÁLÓ, KÖZVETÍTŐ CÉG, SZERVEZET ÉS 3 TOVÁBBI PARTNER. A MISKOLCI EGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE EZZEL A LEGNAGYOBB VIDÉKI ÁLLÁSBÖRZÉNEK SZÁMÍT.

A Miskolci Egyetemi Állásbörzén karrierlehetőséget vagy szakmai gyakorlati helyet kínáló vállalatok nagy része multinacionális cég, ill. hazai közép- és nagyvállalat volt. Az Állásbörzére érkezett cégek által meghirdetett pozíciók 36,51 százaléka az Észak-Magyarországi Régióban, 31,75 százaléka Budapesten, 9,52 százaléka az Észak-Alföldi Régióban található. Nagy számban jelentek meg a rendezvényen azok a cégek is, akik az ország valamely másik pontjáról keresték toborzási céllal a miskolci egyetemistákat. Voltak köztük olyanok is, akik már korábban szorosabbra fűzték kapcsolataikat a Miskolci Egyetem valamely karával, és több területet érintő együttműködés keretében a vállalat szakemberei rendszeres szakmai előadásokkal, bemutatókkal segítik a karon folyó képzést: szakmai gyakorlati programokra fogadják a kar hallgatóit, duális képzésben vesznek részt, ösztöndíjszerű programokat indítanak.

A kiállítók átlagosan 27 diplomásnak kínáltak állást, ebből 11-et frissdiplomások számára. A kiállítók jelentős számban kínáltak állást nem frissdiplomások számára is, ezért a korábban végzettek, főként a néhány éves szakmai tapasztalattal rendelkezők számára is nagy lehetőségeket rejtett a börze.
A cégek többsége mérnöki/műszaki, gazdasági, informatikai, jogi és egyéb területekre toborzott munkatársakat. A legtöbb ajánlat idén is a gépészmérnököknek, a közgazdászoknak, az informatikusoknak és a villamosmérnököknek szólt. A résztvevő cégek főleg műszaki menedzsert, minőségbiztosítási mérnököt, szoftverfejlesztőt, logisztikust, anyagmérnököt, olaj- és gázmérnököt, jogászt, bölcsészt, valamint további műszaki, mérnöki végzettségűeket kerestek. De annak is érdemes volt kilátogatni a börzére, aki nem ilyen végzettséggel rendelkezik, mert több cég is keresett bármilyen felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatársakat. A campus végzős tanár szakos hallgatói az országos tanári és tanítói álláslehetőségekről a tanári és tanítói állásadatbázist bemutató standnál érdeklődhettek, országos állásadatbázisunkban 292 tanári és tanítói álláslehetőség szerepelt. Idén is jelen volt 4 személyzeti tanácsadó, közvetítő cég, akiknek az adatbázisába bekerülhettek az érdeklő¬dők.
Tapasztalataink szerint az álláskeresésben előnyben voltak azok, akik tudnak önállóan és csapatban dolgozni, rendelkeznek legalább felhasználói szintű számítógépes ismeretekkel, mobilisak, és legalább közép- vagy tárgyalási szinten beszélnek 1-2 idegen nyelvet. A tavalyi kiállítók körében végzett felmérés szerint a frissdiplomások felvételénél a legfontosabb kompetenciák a megbízhatóság, a motiváltság, a felelősségtudat, a készség a csapatmunkára és a vállalat iránti elkötelezettség voltak.

A Miskolci Egyetemi Állásbörze kiváló lehetőséget kínált az egyetem hallgatói és oktatói számára, hogy a rendezvényen résztvevő cégek képviselőivel személyesen is találkozzanak, és informálódjanak a diplomások, beleértve a friss diplomások iránti keresletről. Az álláskeresők részletes információkat kaphattak a cégek kiválasztásért felelős szakembereitől, hogy mire is számítsanak a felvételi eljárások során. Azt is megtudhatták, milyen feltételeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy egy adott cégnél dolgozhassanak. Az érdeklődők amellett, hogy állásajánlatok és szakmai gyakorlati helyek közül válogathattak, sok más egyéb karrierprogramon is részt vehettek: lehetőség volt CV ambulancián, álláskeresési tanácsadáson, illetve akár egy próbainterjún való részvételre is. A fentieken túl 12 cég bemutatkozó előadását is meghallgathatták az érdeklődők.
A rendezvény alatt hasznos kiadványokkal is lehetett gazdagodni: a börzére ellátogatók már előzetesen is tájékozódhattak a kiállító cégekről a www.uni-miskolc.hu/allasborze oldalain, illetve a börze hivatalos kiadványában, az Állásbörze Kalauzban, de a helyszínen olyan további térítésmentesen elérhető karriermagazinokhoz is hozzájuthattak, mint pl. az ÁllásStart és a Karrier Plusz.

Az állásbörzére elsősorban diplomázó hallgatókat és fiatal diplomásokat vártunk, mivel csak elvétve akadtak állásajánlatok középfokú végzettséggel rendelkezőknek. Viszont arra tekintettel, hogy a későbbi sikeres elhelyezkedés kulcsa a tudatos karriertervezés, erősen ajánlottuk a részvétel az alsóbb éveseknek is. Nekik ugyanis már most érdemes megismerni a cégeket és az általuk felkínált együttműködéseket, kapcsolatokat építeni, és képzésekkel, felkészítő tréningekkel megalapozni a munkába állás időszakát. Célszerű akár féléves gyakorlatot is eltölteni az adott cégnél, ahol később dolgozni szeretnének. Ennyi idő alatt valódi feladatokat kaphatnak, s ha beválnak, akár testhezálló pozíciókat is kínálhatnak nekik. Hasznos lehet a szakmai gyakorlat és a diplomamunka-írás összekötése is.
Így elsősorban őket vártuk az Állásbörze mellett a Szakmai Gyakorlati Börzére is, ahol könnyen megtalálhatták álmaik szakmai gyakorlati helyét. „A Miskolci Egyetem működési folyamatainak megújítása, komplex hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztésre alapozva” című TÁMOP 4.1.1-08/1-2009-0016. jelű projekt fenntartása keretében rendezett Szakmai Gyakorlati Börzén 6 szakmai gyakorlati helyet kínáló, közvetítő és azokat személyesen bemutató kiállítót láttunk vendégül.

A rendezvény szervezője a Miskolci Egyetem Hallgatói Központ szervezeti egysége, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata és az Állásbörze Nonprofit Kft volt. A rendezvénnyel kapcsolatos részletes információk a www.uni-miskolc.hu/allasborze honlapon is megtalálhatók.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek