2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Állásbörze a Egyetemen

ÚJRA MEGNYÍLT A MISKOLCI EGYETEM NAGYSZABÁSÚ ÁLLÁS- ÉS SZAKMAI GYAKORLATI HELYEKET KÍNÁLÓ TAVASZI KIÁLLÍTÁSA, AZ ÁLLÁSBÖRZE.

2017. április 5-én 10-16 óra között a Miskolci Egyetem előcsarnokában, díszaulájában és az A/4-es épületben huszonharmadik alkalommal rendezték meg a Miskolci Egyetemi Állásbörzét és Szakmai Gyakorlati Börzét.

A rendezvényt Prof. Dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora nyitotta meg, és a megnyitó keretében ő is adta át azt a díjat, amellyel az egyetem már hagyományosan az itt végzett szakemberek munkába állását, foglalkoztatását leginkább támogató cég munkáját ismeri el. A díjat ebben az évben a Miskolc Holding Zrt. vehette át, a díjátadón a céget Pálffy Kinga vezérigazgató képviselte.

A korábbi évekhez hasonlóan az állásbörzét idén is nagy érdeklődés kísérte, a XXIII. Miskolci Egyetemi Állásbörze ezzel tovább öregbítette a rendezvény hírnevét. A látogatottság tekintetében a szervezők a nap végére mintegy 1500 főre számítanak. Az eseményre a szervezők nem csak a végzés előtt álló ill. már állást kereső hallgatókat, valamint a korábban végzetteket várták, hanem az alsóbb éveseket is, hiszen ez a kiállítás remek lehetőségeket kínált „karrierinformációk” gyűjtésére és tapasztalatszerzésre egyaránt.

EBBEN AZ ÉVBEN A BÖRZÉN 80 STANDON 84 KIÁLLÍTÓ VOLT JELEN, EBBŐL 82 ÁLLÁSAJÁNLATOKAT KÍNÁLÓ, KÖZVETÍTŐ CÉG, SZERVEZET ÉS 2 TOVÁBBI PARTNER. A MISKOLCI EGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE EZZEL A LEGNAGYOBB VIDÉKI ÁLLÁSBÖRZÉNEK SZÁMÍT.

A Miskolci Egyetemi Állásbörzén karrierlehetőséget vagy szakmai gyakorlati helyet kínáló vállalatok nagy része multinacionális cég, ill. hazai közép- és nagyvállalat. Az Állásbörzére érkező cégek által meghirdetett pozíciók 37,5 százaléka az Észak-Magyarországi Régióban, 26,25 százaléka Budapesten, 11,25 százaléka pedig az Észak-Alföldi Régióban van. Nagy számban jelentek meg azok a cégek is az állásbörzén, akik az ország valamely más pontjáról keresték toborzási céllal a miskolci egyetemistákat. Voltak köztük olyanok is, akik szorosabbra fűzték kapcsolataikat a Miskolci Egyetem valamely karával, és több területet érintő együttműködés keretében duális képzésre vagy szakmai gyakorlatra fogadják a hallgatókat, ösztöndíjszerű programokat indítanak vagy a vállalat szakemberei rendszeres szakmai előadásokkal, bemutatókkal segítik a karon folyó képzést.

A kiállítók a rendezvényen átlagosan 31 diplomásnak kínáltak állást, ebből 19-et frissdiplomások számára. A kiállítók jelentős számban várták a nem frissdiplomásokat is, ezért a korábban végzettek, főként a néhány éves szakmai tapasztalattal rendelkezők számára is nagy lehetőségeket rejtett a börze.

A cégek többsége mérnöki/műszaki, gazdasági, informatikai, jogi és egyéb területekre toborzott munkatársakat. A legtöbb ajánlat idén is a gépészmérnököknek, a közgazdászoknak, az informatikusoknak és a villamosmérnököknek szólt. A résztvevő cégek kifejezetten keresték a műszaki menedzsereket, a minőségbiztosítási mérnököket, a szoftverfejlesztőket, a logisztikusokat, az anyagmérnököket, az olaj- és gázmérnököket, a jogászokat, a bölcsészeket és további műszaki, mérnöki végzettségűeket is. Aki nem ilyen végzettséggel rendelkezik, annak is érdemes volt kilátogatni a börzére, és jelentkezni, mert több cég is keresett bármilyen felsőfokú végzettséggel rendelkező munkatársakat. A campus végzős tanár szakos hallgatói az országos tanári és tanítói álláslehetőségekről az Információnál érdeklődhettek, ahol az országos állásadatbázisban 362 tanári és tanítói álláslehetőség szerepelt. Az idén is jelen volt 6 személyzeti tanácsadó, közvetítő cég, akik adatbázisába be lehetett kerülni.

Az álláskeresésben azok voltak előnyben, akik tudnak önállóan és csapatban dolgozni, legalább felhasználói szintű számítógépes ismeretekkel rendelkeznek, mobilisak és legalább közép- vagy tárgyalási szinten beszélnek 1-2 idegen nyelvet. A tavalyi kiállítók körében végzett felmérés szerint a frissdiplomások felvételénél a legfontosabb kompetenciák a megbízhatóság, a pontosság, a motiváltság, a csapatmunkára való készség, a felelősségtudat és a terhelhetőség voltak.

KARRIERÉPÍTÉS  TAPASZTALATSZERZÉS  KAPCSOLATÉPÍTÉS

A Miskolci Egyetemi Állásbörze évről évre lehetőséget kínál az egyetem hallgatói és oktatói számára, hogy a rendezvényen részt vevő cégek képviselőivel személyesen is találkozzanak, informálódjanak a diplomások, beleértve a friss diplomások iránti keresletről. Az álláskeresők részletes információkat kaphatnak a cégek kiválasztásért felelős szakembereitől, hogy mire is számítsanak a felvételi eljárások során. Azt is megtudhatják, milyen feltételeknek kell eleget tenniük ahhoz, hogy egy adott cégnél dolgozhassanak. Az érdeklődők amellett, hogy állásajánlatok és szakmai gyakorlati helyek közül válogathatnak, sok más egyéb karrierprogramon is részt vehetnek: lehetőség van CV ambulancián, álláskeresési tanácsadáson, illetve próbainterjún való részvételre.

Az idei állásbörzén hasznos kiadványokkal is lehetett gazdagodni: a börzére ellátogatók előzetesen tájékozódhattak a kiállító cégekről a www.uni-miskolc.hu/allasborze oldalain, illetve a börze hivatalos kiadványában, az Állásbörze Kalauzban. A helyszínen olyan további térítésmentesen elérhető karriermagazinok is voltak, mint pl. az ÁllásStart és a Karrier Plusz.

Az állásbörzére diplomázó hallgatókat és fiatal diplomásokat vártak a szervezők, de akadtak állásajánlatok középfokú végzettséggel rendelkezőknek is. A kiállítók 18 százaléka hirdetett meg érettségivel rendelkezők számára is nyitott pozíciót. Tekintettel arra, hogy a későbbi sikeres elhelyezkedés kulcsa a tudatos karriertervezés, erősen ajánlott a részvétel az állásbörzén az alsóbb éveseknek is. Nekik már a végzés előtt érdemes megismerni a cégeket és az általuk felkínált együttműködéseket, kapcsolatokat építeni, és képzésekkel, felkészítő tréningekkel megalapozni a munkába állás időszakát. Célszerű akár féléves gyakorlatot is eltölteni az adott cégnél, ahol később dolgozni szeretnének. Ennyi idő alatt valódi feladatokat kaphatnak, s ha beválnak, akár testhezálló pozíciókat is kínálhatnak nekik. Hasznos lehet a szakmai gyakorlat és a diplomamunka-írás összekötése is.

Így tehát elsősorban őket várták az Állásbörze mellett a Szakmai Gyakorlati Börzére is, ahol könnyen megtalálhatták álmaik szakmai gyakorlati helyét. „A Miskolci Egyetem működési folyamatainak megújítása, komplex hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztésre alapozva” című TÁMOP 4.1.1-08/1-2009-0016. jelű projekt fenntartása keretében rendezett Szakmai Gyakorlati Börzén idén 8 szakmai gyakorlati helyet kínáló, közvetítő és azokat személyesen bemutató kiállítót láttak vendégül.

A rendezvény szervezője a Miskolci Egyetem Hallgatói Szolgáltatások Igazgatósága, a Miskolci Egyetem Hallgatói Önkormányzata és az Állásbörze Nonprofit Kft. volt. A rendezvénnyel kapcsolatos részletes információk a www.uni-miskolc.hu/allasborze honlapon is megtalálhatók.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…