2022. 08. 15. hétfő

Mária
1 EUR 392 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Western, a Zérus gyár, a Welcome és a Transzfer a 14. Jameson Cinefest díjazottjai

A Western, a Zérus gyár, a Welcome és a Transzfer a 14. Jameson Cinefest díjazottjai

A Western nyerte a legjobb filmnek járó Pressburger-díjat a 14. Jameson Cinefesten, a zsűri indoklása szerint “a rendező, Valeska Grisebach az otthonkeresés és a két különböző kultúra közötti kommunikáció nehézségeit boncolgatja érzékenyen és kellő iróniával.”

A fesztivál másik fődíját, a Zukor-díjat a portugál A zérus gyár nyerte, az indoklás szerint “a film egy újszerű dramaturgiával és friss filmnyelvi megoldással közelítette meg témáját. Több szempontól és árnyaltan vizsgálta munkavállalók és munkaadók ősi és öröknek tűnő szembenállását.” Jurik Kristófot tüntették ki a Dargay-díjjal, mely legígéretesebb pályakezdő animációs filmesnek jár, A transzfer lett a legjobb kisjátékfilm, és Dudás Balázs Welcome című filmje lett a legjobb a CineNewWave zsűrije szerint. A közönségdíjat A bosszú angyala nyerte. A fesztiválzárón Sopsics Árpád, a zsűri elnöke ismertette részletesen a zsűri véleményét a díjnyertes filmekről, s azt is elmondta, hogy az értékelés fő szempontja az volt, hogy miről, mit állít a film, s ezt szakmai szempontból hogyan tudja megvalósítani.

A díjátadón Bíró Tibor igazgatótól megtudtuk, hogy 145 film került vászonra az elmúlt 9 napban, s erre 28000 néző volt kíváncsi. Pfiegler Péter a város alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy egy városvezetésnek kitüntető öröm, hogy ilyen rendezvénynek adhat otthont Miskolc, s az érdeklődés bebizonyította, hogy a Csodamalom bábszínházat úgy kell felújítani, s olyan technikával ellátni, hogy az is méltó helye lehessen a jövő évi fesztiválnak.

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselő pedig arról beszélt, hogy a Miskolci Cinefestet ma már az ország 16 legjobb fesztiválja közé sorolják, s ez mindenkit nagy büszkeséggel tölthet el. Arról nem beszélve, hogy a közönség itt a mi városunkban találkozhat világhírű rendezőkkel, színészekkel amely példátlan élmény.

OBE

A 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Pressburger Imre díj

Western, Rendező: Valeska GRISEBACH

Ez a poszt-western nagyon organikus miközben intenzív hatást kelt. Konzekvens és érett módon vegyíti a dokumentarista és fikciós stílust. Az egyszerűségében is rendkívül meggyőző Meinhard Neumann által megformált magányos de mély és komplex karakter megpróbál csatlakozni egy kis békés közösséghez. A Western főhőse megpróbálja áttörni a falat kelet és nyugat között. E folyamat során meglepően érzékeny döntéseket hoz, amik mélyen megérintettek minket. A téma rendkívül fontos és aktuális. A rendező, Valeska Grisebach az otthonkeresés és a két különböző kultúra közötti kommunikáció nehézségeit boncolgatja érzékenyen és kellő iróniával, még a műfaj iránt is.

Zukor Adolf díj

A zérus gyár / The Nothing Factory, Rendező: Pedro PINHO

Bár a Zérus gyár című filmet kicsit hosszúnak tartjuk de a történetben felvetett probléma nagyon fontos és releváns az egész világon. Ezt a film egy újszerű dramaturgiával és friss filmnyelvi megoldással közelítette meg. Több szempontól és árnyaltan vizsgálta munkavállalók és munkaadók ősi és öröknek tűnő szembenállását. A film tele volt meglepetésekkel és humorral a téma komolysága ellenére. Mindnyájunkat megérintett a filmben látott színészi játék természetessége és őszintesége, nagyon autentikusnak és helyénvalónak találtuk.

Legjobb kisjátékfilm

A Transzfer / The Transfer, Rendező: Michael GRUDSKY

A nemzetközi versenyprogram tele volt különleges, társadalmi kérdésekre érzékeny filmekkel, azonban ez a kisfilm tudott hosszában és hitelességében a legjobb kivonattal fogalmazni aktuális kérdésekről és kortól, országtól függetlenül átélhetővé emelni azt.

Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége

Jurik Kristóf

Kiemelkedő, nagyon ígéretes tehetség, akinek eddigi eredményein túl azt is figyelembe vette a zsűri, hogy – Dargay Attila szellemében – képes gyerekeknek szóló produkciókban aktív szerepet vállalni.

CineNewWave díj

Welcome , Rendező: DUDÁS Balázs

A zsűri több hosszabb beszélgetést követően egyhangú döntést tudott meghozni. Fontos volt számunkra, hogy a győztes alkotás nem csak, mint filmalkotás legyen profin kivitelezett, hanem történetét tekintve hitelesen foglalkozzon aktuális problémákkal. A film legkiemelkedőbb részének a castingot és színészi játékot tartottuk. A zsűri a filmet nem csupán a magyar blokk legizgalmasabb alkotásának tartotta, hanem az egész fesztivál legjobbjának.

CineNewWave kategória különdíja,
a „Legszebb képi világért” járó díj

Földiek / Earthly People , Rendező: FREUND Ádám

Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja

A Ciámbra, Rendező: Jonas CARPIGNANO

A CICAE Zsűri olyan filmet szeretett volna választani, amely alkotásként is megállja a helyét és aktuális problémát mutat be. A választásunk Jonas Carpignano filmjére az A Ciámbra-ra esett, amely egy Calabria-i roma család mindennapjait mutatja be egy fiú perspektívájából , aki nem csak a családban keresi a helyét, de az életben is. A történet olyan emberekről szól, akik életét látnunk kell. A film nem foglal állást, hogy ki a jó és ki a rossz a társadalmunkban, azt mutatja meg, hogy az emberi lények emberi lények, akiknek fel kell nőniük, át kell érezniük a félelmet, akiknek kezelniük kell az előítéleteket és akiknek problémáik vannak, amelyeket meg kell oldani. És számít, hogy honnan jöttél. Annak ellenére, hogy mindez lehangolónak tűnik, ez a film mégis reményt ad. Hisszük, hogy a jövőnk a gyermekeink kezében van és, hogy az „emberi jogok” nemcsak egy kifejezés, de meg is kell élnünk őket.

FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja

COLUMBUS , Rendező : KOGONADA

Kogonada nyugodt tempójú filmje megmutatja, hogy az építészet filmes megjelenítése hogyan képes kapcsolatot teremteni a szereplőkkel és tükrözni érzéseiket. A Columbus erényei finoman bomlanak ki a statikus képekből, amelyek látszatra egyszerűek, ugyanakkor magas szinten stilizáltak minden egyes képkivágásban.

A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja

Szívritmuszavarok / Arrhythmia , Rendező: Boris KHLEBNIKOV

Oleg és Katya fiatal elkötelezett orvos házaspár, de a férfi sokat iszik, a nő pedig csalódott a kapcsolatukban. A pár krízisben, és mégis szerelemben él egyszerre. A film kérdéseket tesz fel a fikció és a dokumentarizmus eszközeivel mindennapi élethelyzetekben, az emberi élet értékéről és méltóságáról, mindezt pénzügyi gondok között. Az Arrythmia/Szívritmuszavarok humorral és érzékenységgel mutatja meg, hogy mindig érdemes az igazunkért harcolni, és talán a legfontosabbat, hogy a szeretet mindenre választ ad..

Életműdíj

Jiří Menzel

Az európai mozi nagykövete

Magdaléna Vášáryová

Közönségdíj

A bosszú angyala / M.F.A. , Rendező: Natalia LEITE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Halászlé
Hozzávalók: ponty harcsa, apróhal:kárász, keszeg, belsőség:haltej, ikra 4 fejhagyma só paprika   Elkészítés A meg…
Édes kis semmiség
Amikor először kóstoltam ezt az édességet, bevallom kicsit féltem a receptet elkérni. Attól féltem, túl nehéz, túl bonyolult, hiszen ha valami ennyire…