2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A világ matyói találkoznak Mezőkövesden

(MTI) – A matyók fővárosában, Mezőkövesden rendezik meg a matyók első világtalálkozóját június 15-től 21-ig – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a rendezvénysorozaton találkoznak az ország és a világ minden tájára elszármazott matyók és a “Matyóföldhöz” tartozó Tard, Szentistván lakói.

Az egyhetes találkozó célja a határokon átívelő kapcsolatteremtés és együttműködés, a matyó identitás és értékvilág bemutatása.

A program szervezői – a mezőkövesdi önkormányzat és a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. – számos külföldön élő, matyó gyökerekkel rendelkező látogatót várnak az Európán kívüli országokból is, Ausztráliából, Kanadából és az Egyesült Államokból.

A rendezvényt kiállítások, zenei programok, koncertek színesítik, valamint lesz főzőverseny, pálinkamustra, Mátyás vitézeinek felvonulása, lovagi torna, gyermekprogramok, gálaműsor.

Mezőkövesd Mátyás királytól kapott mezővárosi rangot és 1472-ben, Szent László napján a király járt is a városban, ezért sokan úgy tartják, a matyók a király nevének becézett alakjából kapták nevüket. Néprajzkutatók, köztük Herkely Károly szerint azonban inkább csúfnévről lehet szó, amellyel eredetileg a környék református lakóitól vallási-kulturális értelemben elkülönülő katolikus mezőkövesdieket illették, de később ez a csúfolódó jelentésárnyalat feledésbe merült.

– MTI –

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…