2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Tüskevár eredeti kézirata a Bükk szívében lelt új otthonra!

A Tüskevár eredeti kézirata a Bükk szívében lelt új otthonra!

 Rekordösszegért került az Avalon Park tulajdonába múlt pénteken Fekete István „Tüskevár” című regényének eredeti, tintával írt kézirata a Múzeum Antikvárium 33. árverésén. A magyar kultúra egyik gyönyszeme, amelynek eredetileg „Matula iskolája” volt a címe, az író unokaöccsének jóvoltából került kalapács alá és 21 és fél millió forintért vásárolta meg a miskolctapolcai családi- és szórakoztató központ.

A szerző hagyatékát gondozó szépkorú családtag az ősregényt többek között azzal a szándékkal bocsátotta aukcióra, hogy a befolyt összegből támogassa az SOS-Gyermekfalvakat és az alapítványokon keresztül a leukémiás, valamint a szegény sorsú gyerekeket. „Mivel én is voltam árva gyerek, beteg gyerek és szegény gyerek is.” – vallotta Fekete István, az író azonos nevet viselő rokona. „Nagyon boldogok vagyunk, hogy jó helyre kerül ennek a szép relikviának az ellenértéke. Az árverés elején tudtuk meg, hogy az összeg egy részét jótékony célra fordítja majd az eladó, többek között ezért is tartottuk ki a végig a licitet.” – nyilatkozta Tóth Eszter Anna, az Avalon Park kommunikációs és marketing igazgatója.

Az Avalon Park ugyanolyan nagy becsben fogja tartani a 408 oldalas, hibátlan állapotban lévő kéziratot, mint ahogyan azt maga Fekete István is tette azzal, hogy sajátkezűleg kötötte be és haláláig őrizte. Hamarosan ugyanis a már meglévő szabadtéri játszópark mellé megépül Miskolctapolcán, a Park területén, a szerző legendás műveire tematizált, tudásalapú élményközpont és játszóház. Ebben az új gyermek- és kiskamasz komplexumban lesz kiállítva a közkedvelt ifjúsági természetrajzi kordokumentum, amelyen generációk nőttek és nőnek fel a mai napig, hiszen ott szerepel most is az általános iskolások egyik első kötelező olvasmányai között.

„Szerintünk egy ilyen létesítményben – ahol évente 250 000 ember fordul meg – méltó helyen lesz majd, a hétfőn birtokunkba került ereklye, melyet gyönyörű körülmények között állítunk ki. Elkötelezett hívei vagyunk annak, hogy a 21. században, a kütyük és a televízió világában, kimozdítsuk a gyerekeket a kanapéról, ha már az olvasás élményét olyannyira nehéz megszerettetni a mai korosztállyal. Az összes magyar gyerek számára akár családostól szállóvendégként, akár az osztállyal egy tanulmányi kirándulás keretében látogat el hozzánk, természetesen határon innen és túl, nyitva áll majd a Tüskevár játszópark kapuja. Egy olyan interaktív gyermek-látogatóközpontot szeretnénk létrehozni, ahol a diákok a saját élményeiken keresztül, egy izgalmas kaland során mélyülhetnek el az író vadregényes világában, felfedezve annak rejtelmes titkait és mai napig is helytálló életbölcsességeit. Fekete István munkái – a teljesség igénye nélkül – a Tüskevár, Vuk, Bogáncs, Kele, Lutra és a Téli berek, mind közös kulturális örökségünk, amelyek mélyen bevésődtek emlékezetünkben és kedves gyerekkori élményeket idéznek fel bennünk. Szeretnénk, ha a mai fiatalok nem csupán kötelességből „letudnák” ezeket a könyveket, hanem megtalálnák a nagyszüleik ifjúságának korában íródott művekkel a kapcsolatot és meglátnák bennük az értékeket. Szerintünk ötletes és kreatív, de trendi megoldásokkal és természetesen a játék élményével közelebb tudjuk hozni hozzájuk a múlt kincseit, hogy nekik is igazi termő táptalajt, az élethez iránytűt és gyökereket nyújtsanak felnőttkorukban. Reményeink szerint így játszva, tanulva öröklődik majd generációról generációra Fekete István szellemi hagyatéka és Matula iskolája.” – tette hozzá Tóth Eszter Anna.

Fekete István „Tüskevár” című regényének kéziratát a Miniszterelnökség Örökségvédelmi Hatósági Főosztálya védetté nyilvánította.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…