2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

A tudás a jövő záloga

„GONDOLKODOM, TEHÁT OTT VAGYOK”!
A közeljövőben két komoly feladat is áll a végzős középiskolás tanítványaink előtt!

Sorrendben az első az „útkeresés”, életük folytatásához, a második, időben soron következő, az eddig tanultakról számot adni az érettségin. Ezekre már több éve készülnek, de a továbbtanulás és azok lehetőségei és a választás már most az érettségi előtt kell, hogy döntésre kerüljön. Ez talán  most az életük legfontosabb döntése.
– Erre volt most kiváló információszerzési lehetőség a XII.educatio felsőoktatási szakkiállításon, -mondta kérdésünkre Szajkó József, az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanára.
Az intézmény vezetése, különösen Tóth Tamás igazgató,  teljes egészében egyet értett azzal a gondolattal, hogy információszerzéssel segítsük végzőseinket.  Így a szakkiállításra az érdeklődők köréből megszerveztem a mintegy 50 fő látogatását.
Január 20.-án korán reggel indultunk, az előző évi negatív tapasztalataim alapján, hogy időben az érdeklődők tömegét megelőzve juthassunk be a kiállításra.
A folyamatosan érkező csoportok között elsők között jutottunk be a Papp László Sportaréna előterébe, ahonnan pontban 10 órakor megnyíltak az ajtók és a diákok elé tárulhatott Magyarország felsőoktatásának szinte teljes kínálata.  
A felsőoktatási intézmények mellett harminc külföldi egyetem is kínálta képzéseit, illetve tankönyvkiadók, taneszköz gyártók és – forgalmazók, nyelviskolák, szakképző intézmények, valamint oktatással foglalkozó kutatóintézetek is megtalálhatóak voltak az érdeklődők számára. Ezen a napon „bejártuk” egész Magyarország és fél Európa felsőoktatási intézményeit.

A kiállítás egyedülálló lehetőséget biztosított nekünk pedagógusoknak is, hogy figyelemmel kísérhessük a szakma újdonságait, a taneszközök és módszerek korszerűsödését, illetve hogy tájékoztatást kapjunk a nemrégiben elfogadott köznevelési-és felsőoktatási törvényről. A diákoknak pedig lehetőségük nyílt minden általuk gondolt felsőoktatási intézményről,  –  oktatóktól és hallgatóktól –  minden kérdést kielégítő választ kapni. Természetesen már jó előre megbeszéltük, hogy milyen kérdéseket kell elsősorban megkérdezniük. Így átfogóbb összeszedettebb tájékoztatást kaphattak jövőjük építéséhez.

A Kiállítást hivatalosan Kerékgyártó Sándor, az Educatio Nonprofit Kft. ügyvezetője nyitotta meg rövid beszédével, amiben kiemelte: a kiállítás célja, hogy összefogó képet adjon a magyar felsőoktatásról. Ezt követően a felsőoktatási törvényt, Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke mutatta be részletesen, aki felhívta a figyelmet a felvételi eljárás legfontosabb állomásaira is: így a február 15-ei jelentkezési határidő mellett kiemelte a június 10-éig lehetséges sorrendmódosítást, a júliusi ponthatár kihirdetést, valamint az augusztusi pótfelvételi és jogorvoslat eljárást. Elmondta, péntektől tekinthetőek meg a felvi.hu-n az intézményekre lebontott keretszámok, illetve a nem állami finanszírozású szakok költségei is. Továbbá felhívta minden érdeklődő figyelmét arra is, hogy január 31-ig nyilvánosságra kerül még egy hivatalos kiegészítés, ezért érdemes megvárni a jelentkezéssel ezt a dátumot, mivel előfordulhat, hogy addig egyes meghirdetett képzéseket visszavonnak az intézmények. Emellett hangsúlyozta, hogy azok a tanulók, akik nem idegenkednek a műszaki- és természettudományos pályától, ezeket a képzési területeket válasszák, hiszen itt fogadható a legmagasabb tanulói létszám állami finanszírozásban.
A szeptemberben induló tanévben az alapképzésben teljes állami támogatás mellett 27.150-en tanulhatnak, további 15.550 diák részösztöndíjat kaphat. Az egységes osztatlan képzésben a teljes támogatásban részesülők száma 2420, a felsőfokú szakképzésben 3500 lesz. Ez összesen 48.620 olyan diákot jelent majd, aki állami vagy részben állami támogatással tanulhat.
A színpadon és a szekciótermekben egész nap érdekes témákkal, a standoknál pedig sok-sok információval, prospektusokkal és különböző ajándékokkal várták az érdeklődőket. A marketingeszközök tárháza kimeríthetetlen: a csoki szökőkúttól kezdve a tejszínhabos palacsinta csábításán keresztül a kitűzőkön át a bögréig számos emléktárggyal gazdagodhatnak az érdeklődők.
Nyugodtan mondhatom, hogy sikeres napot zártunk. Minden tanítványunk válasz kapott kérdéseire, vagy éppen a pályaválasztási döntését elősegítő tesztek kitöltésével és megbeszélésével a továbblépési lehetőségeire. A fontos az, hogy elégedettek voltak! Nekünk pedig ez a legfontosabb.
Éppen ezért, köszönet illeti a szervezőket, az EDUCATIO munkatársait, hogy évek óta lehetőséget teremtenek a felsőoktatási továbbtanulást előkészítő, egy életpályát meghatározó gondolataikban, döntéseikben.
Nos, ezzel kapcsolatos már csak egy további feladatunk van, hogy ezen a héten a kiállításon résztvevőkkel közösen leüljünk és megbeszéljük a nap történéseit, kicseréljük, és megosszuk egymás között a kapott információkat. Január. 31.-ét követően a „szó” a döntés pedig a tanulóké.

„GONDOLKODTUNK, TEHÁT OTT VOLTUNK”!

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…