2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

A történetek összekötnek

A Szávitri Alapítvány évek óta színesíti Miskolcot mesés rendezvényekkel. A „Generációkon átívelő közösségek Miskolcon a mese és színházi nevelés eszközeivel” című projekt keretein belül ez a tevékenységünk folyamatossá és rendszeressé tud válni.

A népmesemondás hagyományos szerepe a közösségekben valamikor a közösségi összetartozást erősítette, emellett tanító-szórakoztató céllal élethelyzetek megoldására beszélt el példákat, „sorsmegoldó képletet” kínált fel. Túlnyomórészt felnőtt felnőttnek mesélt, de az idő előrehaladtával változott ennek a szokásrendje, s a szülők, még többször a nagyszülők adták át ezeket a meséket, történeteket a gyerekeknek. Emellett a kapcsolódó műfajokkal együtt (közmondások, szólások, mondókák, epiko-lírikus népdalok) egészen kisgyermekkortól kezdve a nyelv elsajátítását segítette.

A népmese, bár kezdetektől fogva kultúrákon, határokon, nyelveken keresztül vándorolt, beépítette és megőrizte az egyes népek, nyelvek, kultúrák sajátosságait, ebből következően gazdag forrást nyújt a nemzeti-kulturális identitás kérdéseivel kapcsolatban.

Az elkövetkező három esztendőben, Miskolc lakosságának apraja és nagyja részesülhet a népmese kincséből, a mesék továbbhagyományozásával, kulturált, sokszínű, tartalmas szórakozást nyújtunk. Nem titkolt célunk, hogy új közösségek alakuljanak, a meglévők erősödjenek.

Programjaink között lesznek havi rendszerességgel mese estek felnőtteknek, évente Mese fesztivált, Mesenapot szervezünk a családoknak. Önkéntes mesélőink viszik majd a történeteket időseknek és hátrányos helyzetű gyermekeknek. Konferenciákon és továbbképzéseken a pedagógusokhoz szólunk, mert a mese univerzális segítő, maga a táltos paripa.

A mese mellett a drámapedagógia eszközével dolgozunk fel különböző társadalmi kérdéseket diákok körében.

Programjainkkal szeretnénk elérni a társadalom széles rétegét, mert hisszük, hogy a történetek összekötnek. Hisszük, hogy amíg az ember őrzi és továbbadja a történeteit, addig létezik.

Soron következő eseményünk:

Áprilisi Tréfás Mese estünk

A nevetést nem szabad tréfára venni! Furcsa jószág a hahota: mennél többet adunk belõle másnak, annál több marad saját magunknak.
Ezúttal a miskolci vicces mesemondók mellett, vendégünk a Turáról érkező Pintér Zsolt, a tréfás mesék nagy tudója.

Helyszín: Művészetek Háza Kávézója, Április 24. 17.00 óra

A belépés ingyenes! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek