2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

a tökéletes mese hét hozzávalója

a tökéletes mese hét hozzávalója
 A K&H gyógyvarázs mesedoktorok az április 2-ai Gyermekkönyvek Világnapja alkalmából most összegyűjtötte a tökéletes mese hozzávalóit, hiszen a gyermekkorban meghallgatott meséknek számtalan előnye van. Ezek révén könnyen fejleszthető gyermekeink fantáziája, képesek nevelni őket a helyes viselkedésre, az esti történetek oldják az egész napi feszültséget, és az együtt töltött időn keresztül erősítik a gyermek-szülő kapcsolatot. Ami persze a legfontosabb: akár saját történetet mesélünk, akár mesekönyvből olvasunk fel, mindenképpen élményt ajándékozunk vele a legkisebbeknek.

A K&H Csoport a gyermekegészségügy elkötelezett támogatójaként évről évre tudatosan törekszik arra, hogy a terület változó igényeinek megfelelő lehetőségeket kínáljon fel az egyes intézetek és szakembereik számára. A 2013 óta működő K&H gyógyvarázs mesedoktorok program mára az ország egyik legnagyobb önkéntes kezdeményezésévé vált, bárki segítheti a kórházban fekvő gyerekek gyógyulását. Eddig több mint 16 ezerszer olvastak mesét az önkéntesek a kórházakban és közel 700 mese várja a kis betegeket a program mesetárában. A Gyermekkönyvek Világnapja alkalmából a mesedoktorok a tapasztalatok alapján összegyűjtötték azokat a hozzávalókat, amik elengedhetetlenek a tökéletes meséhez.  

a szerethető mesehős

A K&H gyógyvarázs mesedoktorok programban részt vevő önkéntesek szerint a mese főhőse már fél siker egy jó történethez. No de ki is legyen az, akivel izgalmas kalandok történnek? A mesedoktorok egyetértenek abban, hogy olyan figurának kell lennie, akinek a szerepébe a gyermek is szeretné, vagy könnyen bele tudja képzelni magát. Így lehet az a legkisebb fiú, a királykisasszony, egy szuperhős, egy kedvenc állat vagy akár ő maga is. Mivel azonban a főhős tettein keresztül gyermekünk megtanulhatja a megfelelő viselkedésmintákat, fontos, hogy pozitív jelleme és valami olyan jellegzetes tulajdonsága legyen, ami miatt érdemes a bőrébe bújni.

próbatétel, csodás fordulat

Az elsőre megoldhatatlannak tűnő próbatétel elmaradhatatlan eleme a jó meséknek, hiszen ettől lesz izgalmas a kaland. Egy váratlan fordulat – például egy varázseszköz bevetése vagy egy misztikus segítőtárs felbukkanása – mégis teljesíthetővé változtatja a legkilátástalanabb küzdelmet is, és a főhősünk oldalára billenti a mérleg nyelvét. A hőst próbáló feladatot illetően bátran legyünk kreatívak, hiszen a mese végén a pozitív végkifejletből gyermekünk is erőt meríthet a mindennapi élet kihívásaihoz. „A mesebeli próbatétel különösen fontos akkor, ha kórházban fekvő kis betegeknek mesélünk. Hiszen számukra az új környezet, az idegen vizsgálatok gyakran igazi kis hőst kívánnak. Ha a gyerekek látják, hogy leküzdve az akadályokat, a főhős elnyeri méltó jutalmát, ők is könnyedebben veszik azokat, és mihamarabb visszakerülhetnek családjuk, barátaik körébe, és újra teljes életet élhetnek” – mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója.


bűvös számok

A magyar mesékben a hármas, a hetes és a kilences számokkal találkozunk leggyakrabban – nem véletlenül, hiszen minden számnak bűvös jelentése van. A hármas szám a kiegyensúlyozottság jelképe, de utal a múlt-jelen-jövő összefüggéseire is, ezért van az, hogy a mesékben három nap egy esztendő, amíg a főhős elszegődik dolgozni a gazdához, vagy éppen szerencsét próbál. A hetes szám a tökéletesség szimbóluma, a hetedhét határon túl kifejezésben már a mesék kezdetén meg szokott jelenni, de a hétfejű sárkánnyal is sok történetben kell megküzdenie a királyfinak. A kilences szám gyakran a gyógyítás eszközeként szerepel, főleg tárgyakat, helyszíneket jelölve, mint a kilencedik ház az utcában.

varázslatos szereplők
Csemetéink számára nem elképzelhetetlen akár egy szárnyakat növesztő, parazsat evő paripa sem, használjunk ezért bátran minél több ilyen mesealakot! A varázslatos képességekkel rendelkező szereplők felvonultatása ugyanis remekül inspirálja a képzeletüket, és segít elszakadni a valóság talajáról, hogy aztán az álmok birodalmában folytatódhassanak a csodás kalandok. Érdemes akár másnap rákérdezni, hogy álmodott-e gyermekünk a meséhez kapcsolódóan valamit, hiszen így az ő fantáziája szüleményét is beépíthetjük a történet folytatásába.

ellenség és barátok
Az emberi kapcsolatok megjelentetése a mesékben lehetőséget teremt arra is, hogy megtanítsuk nekik, milyen értéket jelent egy igazi barátság vagy a család. Közös szövetségük gyümölcseként sikerül ugyanis legyőzniük az ellenséget, akinek gonosz ármánykodása szintén nélkülözhetetlen eleme az akár több napig vagy hétig is folytatható izgalmas esti mesének.

különleges helyszínek
Az olyan különleges helyszínek, mint a tibeti látnok titokzatos kamrája vagy az ódon várkastélyok és pincetömlöcök nem csak a képzelet határait lépik át, de segítségünkre lesznek a kicsik érdeklődésének fenntartásában. Ezek a helyszínek inspirálják őket, az sem kizárt, hogy éppen a gyerekek fogják kérni, hogy ezek hatására az ő képzeletük szerint fűzzük tovább a cselekmény szálát.

varázskütyük

Mi az, ami összeköti James Bond legmenőbb technikai kütyüit a furkósbottal vagy a terülj, terülj asztalkámmal? Persze, hogy a mese! Hiszen az igazán népszerű mesék szereplőinek mindig van egy vagy akár több olyan szupereszközük, amit csak ők tudnak használni, és ami az igazán nehéz helyzetekben segítséget nyújthat. Igazán különleges történettel tudjuk tehát megajándékozni gyermekünket akkor, ha valami olyan eszközt adunk a kezébe, ami varázserővel bír.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…