2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A szó az élet tükre! Válság vagy remény?

Egyre jobban közeledve az év végéhez, a TINTA Könyvkiadóban idén hatodszor keresik az év szavait. Kiss Gábor kiadóvezető elmondta, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan mindenki három olyan szót javasolhat a kiadó honlapján, amelyet igen jellemzőnek tart a 2014.  évre.

A szavazatok összesítése után alakul ki az 50 szóból álló végső lista. A korábbi öt évben mindig szerepeltek a listán a szegénység, hazugság, remény, válság, kilátástalanság, munkanélküliség és a korrupció szavak. A fentieken kívül az egyes évekre pedig a következő szavak a legjellemzőbbek: 2009: h1n1, influenza; 2010: vörösiszap, árvíz; 2011: végtörlesztés, devizahitel; 2012: okostelefon, QR-kód; 2013: szelfi, táblagép. Az elmúlt 2013. évben szép számmal javasolták a stadionépítést és a nemzeti dohányboltot a listára. De a 2009. évi szólistán ott van a DVSC, azaz a Debrecen focicsapata is, hiszen ebben az ében bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az előző választások évében, 2010-ben pedig az 50-es szólistán megtalálható a fülkeforradalom szó is, a vuvuzela pedig ebből az évből a dél-afrikai foci vébét idézi. A West Balkán a 2011. év nagy tragédiájára emlékezet. Schmidt Pál diplomájára utal a 2012. év plágium szava.
Kiss Gábor még hozzáfűzte, hogy a listán szereplő a szavak a nagy történelemkönyveknél is pontosabb korrajzot festenek egy-egy évről. A magyar szótárak kiadásáról ismert TINTA Könyvkiadóban hasznosítják a szavazások eredményét, az új szavakat beépítik kiadványaikba.
A kiadó által a korábbi szavazások listáiból készített szófelhők szemléletessé teszik a szavazások eredményét.
A 2014. év szavai szavazni a TINTA Könyvkiadó honlapján lehet:
http://www.tintakiado.hu/

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…