2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A szerelem művészete – terítéken a párkapcsolatok

A szerelem művészete – terítéken a párkapcsolatok

Emmanuel Mouret a sikeres Csak egy csók és Költözködő szerelem című film rendezőjének legújabb alkotása került február 9-én a mozikba. Így Valentin-nap körül, mondhatni ideális a légkör a könnyed francia műhöz, mely a párkapcsolatok különböző szakaszait és problémáit mutatja be.

A film nem csak egy párnak a kapcsolatát elemzi, hanem több szereplőt és helyzetet is megismertet a nézővel. A különböző korú és típusú kapcsolatokban mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló szituációt. Tipikusan ilyen például a két független szomszéd flörtölése, s közben a nő folyamatos egymásnak ellentmondó gondolatai, melyekkel a férfit szinte „megőrjíti”, hisz minden bizonnyal sok férfi érezte már úgy, hogy a nők maguknak is ellentmondanak tetteikkel, szavaikkal.

A vígjátékként kategorizált filmben azért komolyabb gondolatok és viselkedések is húzódnak a háttérben. Mint például a nő, aki felajánlja férjét a magányos barátnőjének, a középkorú feleség, aki kalandra vágyik, egy fiatal pár, akik nyílt kapcsolatnak vallják a szerelmüket… Ugyan ezekben is a humort és a viccesebb részeket ragadja meg elsőre az alkotás, de mélyebb gondolatokat is ébreszt a nézőben.

Amikor pedig a középkorú feleség bevallja, hogy gyenge és nem tud már ellenállni a kísértésnek, férje reakciója közben akár mi magunk is elgondolkozhatunk azon, hogy mit tennénk egy ehhez hasonló helyzetben? Kitartanánk? Vagy épp a vágy uralkodna el rajtunk? A manapság oly népszerű nyílt kapcsolatok tényleg működőképesek? Vagy csak addig, míg valóban próbára nem akarja tenni egyik fél önmagát?

A leghosszabban elemzett eset elég bonyolult is volt, nem is valószínű, hogy a mindennapokban sokan találkoznánk hasonló esettel. Bár a kiindulás, hogy a boldog párkapcsolatban elő nő legjobb barátja bevallja, hogy többet is érez, viszonylag tipikus,. a szituáció filmbeli megoldása már sokkal elrugaszkodottabbnak hat. Ez sem jelent azonban hátrányt, hisz a film így azt is megmutatja, hogy ezek a helyzetek mennyire veszélyesek lehetnek…

Összességében A szerelem művészete egy rendkívül figyelemfelkeltő, gondolatébresztő alkotás, melyet alapvetően kétféle embercsoportnak ajánlanánk. A párkapcsolatban élőknek, hogy fejlődjenek, s az egyedülállóknak, hogy tanuljanak.

Stiber Judit

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…