2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A sikeres forgatókönyvíró regénnyel is bizonyít

A Galveston a Törvény nevében című HBO sorozat ismert forgatókönyvírójának, Nic Pizzolatonak első regénye, mely mindenképpen erős kezdésnek bizonyul. A szerző számos irodalmi díjat nyert novelláival, és első regényével is. A Galveston olvasóinak hamar szembe fog tűnni az író jellegzetes stílusa és rendkívüli hangulatteremtő képessége. Regényének borús hangulatát, csakúgy, mint szereplőit, elragadó részletességgel és hitelességgel ábrázolja, egy az írásban már jártas szerző módjára. Pizzolato leírásai könnyen megelevenednek majd olvasói előtt, hisz a szerző felhasználja a forgatókönyvírói munkálkodása során szerzett tapasztalatait.

Miután a végrehajtó Roy Cady megtudja, hogy tüdőrákja van, főnöke úgy határoz, hogy a következő megbízása során elteszi láb alól alkalmazottját. Roy megússza a leszámolást, ám kénytelen lesz menekülni. Útja során társra talál a tizennyolc éves prostituáltban, Rockyban, aki rossz anyagi körülményei miatt kényszerült testének áruba bocsájtására. A Galveston kettőjük megrázó útjáról szól, mely során fény derül múltjuk titkaira, és arra, hogy min mentek keresztül idáig.

A Galvestont az első szám első személyű narrációja teszi személyessé, és ezen elbeszélési technika hozzájárul ahhoz, hogy az olvasó sokkal közelebb érezze magát a történethez, mintha csupán egy harmadik személy elbeszélését olvasná. Pizzolato lényegre törő stílusa, és a különböző idősíkok variálása növelik a regény mozgalmasságát, de fokozott figyelmet is igényelnek, hiszen könnyű elveszíteni a fonalat. A főszereplő, Roy, elbeszélései váltakozva szólnak a jelenről és a múltról, és szoros ok-okozati kapcsolatban állnak egymással.

Pizzolato karakterábrázolása részletekbe merülő és figyelemre méltó, mely növeli regényének irodalmi értékét a manapság felületes jellemrajzokat tartalmazó könyvekkel szemben. A főszereplők aprólékos kidolgozottságából is látszik, hogy az író egy lebilincselő és nagy odafigyelést igénylő regényt kívánt alkotni, melynek dinamikus cselekménye csak még tovább csigázza olvasói érdeklődését. Egy biztos: Pizzolato nevét nem most hallottuk

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek