2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A naptejek alkalmazása is járhat kockázatokkal?

 Mi köze a legújabb nanotecnológiának a napégések megelőzéséhez?

Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdéseket boncolgatnak azok a szakemberek, akik a Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának Egészségtudományi Munkabizottsága és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar szervezésében megrendezendő az „Élettudományi kutatások legfrissebb eredményeinek gyakorlati hasznosítása”című szakmai – tudományos továbbképző konferencián tartanak előadásokat.
A konferencia résztvevői megismerkedhetnek a sejtszintű orvoslás, azaz a nanomedicina lehetőségeivel, a nanotechnológia ízületi megtartó-műtéteknél való alkalmazásával is, de hallhatnak egy nagy nemzetközi érdeklődést kiváltó módszerről is, amelynek segítségével jól elkülöníthetők azok az újszülöttek, akik esetében a testi fejlődés, és az értelmi képességek – nagy valószínűség szerinti – elmaradásával kell számolni. A Magyar Tudományos Akadémia Miskolci Területi Bizottságának Egészségtudományi Munkabizottsága és a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar szervezésében kerül megrendezésre az „Élettudományi kutatások legfrissebb eredményeinek gyakorlati hasznosítása”című szakmai – tudományos továbbképző konferencia 2014. április 23-án 10.00 órától a Miskolci Akadémiai Bizottság Székházában (Miskolc, Erzsébet tér 3.).

A konferenciát Dr. Kiss-Tóth Emőke a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar dékánja, tanszékvezető főiskolai tanár, a MAB Egészségtudományi Munkabizottság elnöke, és Dr. Berkő Péter szülész-nőgyógyász főorvos,  főiskolai tanár,  az Orvos- és Egészségtudományi  Szakbizottság elnöke nyitja meg. Ezt követően kerül sor a szakmai tudományos előadásokra. A Miskolci Egyetem Egészségügyi Karának oktatójaként valamennyi előadó beépíti napjaink tudományos eredményeit a hallgatók képzésébe is, hogy naprakész ismeretekkel bővíthessék elméleti tudásukat, valamint a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Nanobiotechnológiai és Regeneratív Medicina Tanszékén működő kutató laboratóriumban gyakorlati órák keretében is megismerkedhetnek a kutatásokkal.
Dr. Fodor Bertalan (Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar tudományos dékánhelyettes, tanszékvezető főiskolai tanár) előadásának témája a nanomedicina helye napjaink diagnosztikus és terápiás eljárásaiban. A modern, de hagyományos alapokon nyugvó orvostudomány előtt olyan nagy kihívások állnak, mint például a nagyköltségű fejlesztések, csökkenő hatékonyság, finanszírozási problémák. A betegségek kiváltó okainak jobb megértése révén áttörést jelenthet a nanomedicina, konkrétan a sejtszintű orvoslás lehetősége. Számos felhasználási területe révén fontos szerephez juthat a korai és pontos diagnózis felállításában; a beteg szövetet, sejtet megcélozó irányított terápiákban illetve a sérült szövetek helyreállításában egyaránt.

Dr. Papp Miklós, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar egyetemi docense, ortopéd főorvos az ízületi megtartó-műtéteknél alkalmazható nanotechnológiáról tart előadást Autologchondrocytainplantatio címmel. Az 1950-es évek elejétől számos olyan ízületmegtartó módszert dolgoztak ki, amelyek a károsodott hyalin porc regenerációját, vagy pótlását hivatottak megvalósítani. Az előre haladott ízület arthrosis esetén alkalmazott arthroplasztika szövődményekkel (septicus folyamat, kilazulás) terhelt, ezért a mozgásszervi sebészet figyelme az 1990-es évektől az autologchondrocytatransplantatio felé fordult. Bár a tenyésztett és visszaültetett hyalinporc teherviselő képessége nem éri el az eredeti üvegporcét, a nanotechnologiai módszerek tökéletesítésével az egyre jobb minőségű transzplantált porc a porcdefektusok kezelésében definitív megoldást jelenthet.
Juhászné Szalai Adrienn biológus, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar tudományos segédmunkatársa, a naptejek nanoméretű alkotóelemeinek előnyeiről és kockázatairól tart előadást, mivel mind közismertebbé válik az a tény, hogy a napsugárzás szélesebb ultraibolya spektrumban éri el a földfelszínt, így fokozottabb veszélyforrást jelent bőrünkre, különösen a kisgyermekeknél. Ez magával vonta azt az igényt, hogy a napégések megelőzésének mind hatékonyabb módszereit dolgozzák ki a kozmetikai cégek, mivel a naptejek alkalmazása is járhat kockázatokkal. Jelen előadás célja, hogy a naptejek lényegesebb alkotóelemei milyen változásokon mennek át a napsugárzás káros hatásainak hatékonyabb kivédése érdekében. Különös hangsúlyt érdemel a fém-oxidok alkotóelemek méretének nanoméretű tartományúra csökkentése, mely változás problémákat vet fel biztonságos alkalmazásuk tekintetében.

Dr. Berkő Péter, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar szülész-nőgyógyász főorvosának témája az újszülöttek testi fejlettségük szerinti osztályozásának új módszere, az ÉFT/MDN-rendszer. A Berkő tanár úr által kidolgozott új vizsgálómódszer kerül ismertetésre, amely az újszülöttek testi fejlettségének és tápláltsági állapotának az eddigieknél pontosabb vizsgálatára, az újszülöttek testi fejlettség szerinti osztályozására és egyúttal korrekt nemzetközi összehasonlító vizsgálatok elvégzésére szolgál. E módszer ismertetése – melyről a múlt hónapban előadást tartott Berkő tanár úr Indonéziában – nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki. Az új módszer segítségével jól elkülöníthetők azok az újszülöttek, akik esetében a testi fejlődés, és az értelmi képességek – nagy valószínűség szerinti – elmaradásával kell számolni. Ezen kívül a korszerű szülészet legfőbb törekvései, eredményei és azok nehézségei kerülnek bemutatásra, amelyek a további fejlődés útjában állnak.

Demeter János mentőtiszt, a Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar tanársegédje a reanimáció legújabb irányelveiről és gyakorlati alkalmazásáról tart előadást. Az újraélesztés a hazai és nemzetközi sürgősségi ellátás egyik legfontosabb és legdinamikusabban fejlődő részterülete.  Az előadás a reanimáció elemei mellett az új törekvéseket, valamint a magyar és külföldi protokollokba illesztett újdonságokat mutatja be.
A konferencia az Egészségügyi Szak-és Továbbképző Bizottság által nyilvántartott kreditpont-szerző továbbképzés, a témák jellegéből adódóan elsősorban felsőfokú végzettséggel rendelkező egészségügyi szakdolgozók részére.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek