2024. 06. 30. vasárnap

Pál
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Napraforgó grófnő címmel kiállítást nyílt a füzérradványi Károlyi-kastélyban

A Napraforgó grófnő címmel kiállítást nyílt a füzérradványi Károlyi-kastélyban

Napraforgó grófnő – gróf Apponyi Franciska élete – ezzel a címmel nyílt kiállítás 2012. július 7-én, szombaton délután a füzérradványi Károlyi-kastélyban. A kiállítást Bardi Terézia, a Műemlékek Nemzeti Gondokságának tudományos igazgatóhelyettese nyitotta meg. A „Kastélyúrnők” című kiállítás-sorozat részeként megnyílt tárlat 2012. október 30-ig lesz látható, naponta 10 és 18 óra között a füzérradványi kastélyban.

A Műemlékek Nemzeti Gondoksága Kastélyúrnők című kiállítás-sorozatának első tárlata 2011-ben Nádasdladányban nyílt meg, nagy sikerrel. A Szerelem mindhalálig és azon túl is – Gróf Zichy Ilona élete című kiállítás jelenleg is megtekinthető a Nádasdy-kastélyban. A füzérradványi Károlyi-kastélyban most megnyílt kiállítás pedig egy nemes lelkű, művelt asszony, gróf Károlyi Lászlóné gróf Apponyi Franciska életébe enged betekintést.
A grófnő és férje pompás, főképp itáliai reneszánsz műtárgyakkal ékesítette a család füzérradványi otthonát, a zempléni erdők ölelte Károlyi-kastélyt, amely a 19. századi romantikus kastélyépítészet szép példája. Az épületet Ybl Miklós tervei szerint 1860–70 között alakították a jelenlegi formájára. Enteriőrjeinek különlegességét az itáliai reneszánsz eredeti kőfarag¬ványai, márványkandallói, ajtókeretei és domborművei adják. A 16–17. századi firenzei mesterek munkáit, melyek hajdan itáliai reneszánsz palotákat díszítettek, a család vásárolta és építtette be a kastélyba. Az együttest és lenyűgöző angolparkját a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága az elmúlt időszakban részben felújította és az észak-magyar¬országi térség egyik kedvelt idegenforgalmi célpontjává emelte.
Az első világháború alatt s az azt követő válságos időkben Franciska grófnő áldozatos munkával segítette a rászorultakat: vezető szerepet vállalt számos jótékonysági rendezvényen, egyesületben-egyletben, ő alapította az ország első csecsemőotthonát Újpesten, emellett magyar és nemzetközi adakozásból mintaértékű falut építtetett Fóton a rászorulóknak. A grófnő az 1920-as évek végén Zebegénybe költözött, ahol a falubeli gyerekeket maga köré gyűjtve teremtett egy varázslatos világot, amelynek a „Virágegylet Zebegény” nevet adta. Az egylet tagjaként a gyermekek és a csat¬lakozó felnőttek rendszeresen sportoltak, sport- és ügyességi versenyeket rendeztek, rendszeresen kirándultak, a kicsiknek mese¬délutánokat tartottak, a lányok kötni és varrni tanultak, és háztartási ismeretekre is oktatták őket. A tagok az adományokból, támogatásokból és a Virágegylet vendég¬házainak bevételéből cserkész-felszerelést, táncruhát, tornaruhát és futballmezt és a hidegebb napokra hosszú ujjú pamuttrikót is kaptak, a grófnő pedig az ünnepeken rendszeresen megajándékozta a gyerekeket.
A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósult kiállítás Apponyi Franciska emlékét idézi fel a legkorszerűbb multimédiás eszközökkel. Aki betér a kastélyba és a korhűen berendezett enteriőrök után megtekinti ezt az időszaki bemutatót is, alighanem meglepődik: nem klasszikus kiállítást fog látni, hanem egy megelevenített, látvánnyá formált elégiát, amely közel hozza a nemes lelkű grófnő lelkét a ma emberéhez.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek