2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

A művészet erőforrás

Szükség van a művészet jótéteményeire, a kiváló művészekre és a magyar önkifejezés minden formájára – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök a felújított Zeneakadémiát megnyitó gálaműsoron kedden. A miniszterelnök szavai szerint a zene lehet a legalkalmasabb arra, hogy másoknak is visszaadja a magyarok sajátos érzésvilágát.

Az elmúlt években a gazdasági válság ellenére is egyre több erő, figyelem, valamint pénz jutott a kultúrára, és nem lesz kivétel ez alól a következő esztendő sem – mondta beszédében a kormányfő, hozzátéve ugyanakkor, vannak, akik azt gondolják, hogy a válság idején szükségtelen luxus a zene vagy általában a művészet támogatása.

Szerinte azonban éppen fordítva van: a művészet nem pénzügyi tehertétel, inkább erőforrás.

„Éppen akkor lábalhatunk ki a válságból, ha megmutatjuk, hogy az emberi élet még válság idején is több a megélhetésért folytatott puszta küzdelemnél. Ezért ma is, holnap is szükségünk van a művészet jótéteményeire, szükségünk van a kiváló művészeinkre, és szükségünk van a magyar önkifejezés minden formájára” – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök szólt arról is, hogy szerinte a zene segítségével adható vissza igazán a magyarok sajátos érzésvilága. Mindezt úgy fogalmazta meg, hogy a magyarok különleges, más népeknek nehezen érthető anyanyelvét, e „titkos kódot”, fordítás nélkül „csak mi értjük”, a fordítások azonban nem mindig tudják visszaadni a magyarok sajátos érzésvilágát. A zene azonban alkalmas arra – folytatta –, hogy kiszabadítson ebből a bezártságból: „a zene nyelvén mi, magyarok képesek vagyunk úgy megszólalni, hogy azt mások is értsék, sőt talán a zene a legalkalmasabb arra, hogy a tehetségünket, alkotóerőnket és szabadságszeretetünket a világ számára is érthetően ki tudjuk fejezni”.

Orbán Viktor szavai szerint a felújított Zeneakadémia ismét méltóvá vált alapítója, Liszt Ferenc nevéhez. Ezen az estén nemcsak a magyar zene zsenijének születésnapját, hanem a Zeneakadémiának, a magyar és az európai zenei élet egyik izgalmas központjának újjászületését is ünnepelhetjük – mondta.

Összegzése szerint a Zeneakadémia 13 milliárd forintos beruházása azt példázza, hogy „megértettük és teljesítettük kötelességünket”.

A beszédek után ünnepi hangversenyt tartanak a Zeneakadémián, amely 26 hónapos rekonstrukciós munka után újult meg. A projekt teljes, 13,2 milliárd forintos költségéből 11,8 milliárd forintot fedezett európai uniós támogatás.
Fotó: Botár Gergely

(MTI)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…