2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Miskolci Szimfonikus Zenekar ismét a Művészetek Palotájában koncertezik

A Miskolci Szimfonikus Zenekar ismét a Művészetek Palotájában koncertezik

A Miskolci Szimfonikus Zenekar évente több alkalommal koncertezik a budapesti Művészetek Palotájában. Ezúttal a Mini Fesztivál sorozatba kapott meghívást a zenekar, melynek január 29-i koncertjén kortárs magyar zeneszerzők műveit hallgathatja meg a közönség a zenekar előadásában.

Műsoron szerepel Dubrovay László III. zongoraversenye, melynél a fiatal zongoraművész, Holics László közreműködik. Elhangzik még Gyöngyösi Levente: II. szimfónia című műve, melyet a zeneszerző a Miskolci Szimfonikus Zenekar felkérésére komponált, valamint Durkó Zsolt: Epizódok a B-A-C-H témára, Olsvay Endre: Ad notitiam, és Sugár Miklós: Jubileumi gondolatok című műveit is meghallgathatja a közönség. A Miskolci Szimfonikus Zenekart Kovács László vezényli.


Mini-Fesztivál

Zenekari hangverseny

2012. január 29. 19:30 – 22:00

Fesztivál Színház

Durkó Zsolt: Epizódok a B-A-C-H témára

Olsvay Endre: Ad notitiam (bemutató)

Dubrovay László: III. zongoraverseny

Sugár Miklós: Jubileumi gondolatok (bemutató)

Gyöngyösi Levente: II. szimfónia (budapesti bemutató)

Közreműködik: Holics László – zongora, Miskolci Szimfonikus Zenekar

Vezényel: Kovács László

További információk a koncertről:

A Mini-Fesztivál „intézményét” megteremtő Durkó Zsolt azzal a művével szerepel a hangversenyen, amelyet első rádiófelvételére komponált még 1964-ben. A friss diplomás komponista néhány hónappal korábban érkezett haza a római Santa Cecilia Akadémiáról, ahol Petrassi mesterosztályában e darabjával szerzett kitüntetéses diplomát.
Az egykori Kocsár-növendék Olsvay Endre nem teremtett alkalmat arra, hogy zeneszerzőként bármely kurrens irányzathoz sorolják. Művei rendszeresen megszólalnak hazai és külföldi fesztiválokon, rendszerező gondolkodását számos szakcikk, recenzió, analízis példázza.
Zeneszerzés-tanulmányait Budapesten és német főiskolákon végezte Dubrovay László, Karlheinz Stockhausennél és Hans-Ulrich Humpertnél ismerkedett a 20. század legmodernebb hangkutatási eredményeit, különféle komponálási technikáival. III. zongoraversenyének a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon volt az ősbemutatója.
Elektroakusztikus zenében és más irányzatokban is alkot Sugár Miklós, aki Petrovics Emil zeneszerzés-osztályában végzett, mellette karmesteri diplomát is szerzett. A hangversenyekről, fesztiválokról és hangfelvételekről ismert komponista számos hivatalos elismerés birtokosa.
Gyöngyösi Levente az átütő sikerű Gólyakalifa, a Naphimnusz, a Lukács-passió és a Verkündigung után 2009-ben írta meg az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb alkotásaként értékelt I. szimfóniáját, nem sokkal később fogott hozzá a II. szimfónia komponálásához.
Rendező: Magyar Zeneművészeti Társaság, Művészetek Palotája

Jegyárak: 1000 Ft

Forrás: mupa.hu

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…