2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A miskolci Játék/szín a találkozások helye

– Az elmúlt évben, még a legpörgősebb hónapban is csupán nyolc előadás volt a miskolci Játékszínben. Most októberben 35 lesz. – kezdte a  Miskolci Nemzeti Színház legkisebb játszóhelyében, Kiss Csaba direktor a mai sajtótájékoztatót, majd így folytatta: Egy kis színház jön létre a nagy teátrumban, ahol a kísérletezésé, interaktivitásé, a közösségi lété, a beavató színházé, a játéké, a spontaneitásé lesz a főszerep. Azt szeretnénk, ha az öt évestől az egyetemi tanárig, mindenki találjon kedvére programot nálunk. A jegyárak is kedvezőbbek lesznek, hogy ezzel is vonzóvá tegyük a programokat.

Más szellemiség jellemzi majd ezután a Játékszín programját. Lesznek színházi előadások is, de többségében szabad programok várhatók. A legalternatívabb helyszín lesz a színházban a Játékszín. Az énekesek, színészek, táncosok a színpadon közös játékban is találkoznak a közönséggel. A stáb – Dancsecs Ildikó, Juhász Rita és Cseh Dávid – feladata az lesz, hogy segítse a színészek, táncosok, énekesek, zenészek és a közönség ezt a fajta interaktív találkozóit napról napra.

Dancsecs Anikó, azt is elmondta, hogy olyan programokkal készülnek októberben, mint például  a Mit csinálsz, ha…, vagy a Kilépő, a Musical történetek, a Piaf, a Nagy Casting, vagy éppen a Vivat Bacchus!, vagy a leginkább kísérleti jellegű program a Lezáratlan akták. Már júniusban volt ebből próba, és nagyon jó volt a fogadtatás.

Részben az miskolci Szinva -teraszon ízelítőt kap a közönség szeptember 28-án, hiszen ekkor egy évadindító kisfarsangot rendez a  stáb.
Juhász Rita a kisfarsanggal kapcsolatban elmondta, a Szinva teraszon kezdődik majd a program, ahol a C’est la vie zenés parfé életre-halálra előadásából kínálnak csemegéket, de a Játékszín októberi programjaira felhívja majd a figyelmet – szintén a Szinva teraszon – a Kilépő és a Házi muzsika is – utóbbi valódi „hang verseny” lesz két kamarazenekarral.
– A Rómeó és Júliát is éppen szeptember 28-án mutatják be, a balettosok előtte egy flash mobbal készülnek. A program a Játékszínben folytatódik majd, ahol a Mit csinálsz, ha… nyár van című programsorozat nyitó eseményét élvezhetik a gyerekek. A Mit csinálsz, ha… sorozat a gyerekek életének problémáit dolgozza fel, természetesen a kicsik aktív közreműködésével.
A program nem ér véget a színházban, sőt. Az évadindító kisfarsang résztvevői átmehetnek a Csodamalom Bábszínházba, ahol a felnőttek számára tartanak egy bábelőadást, amikor a gyerekeket különböző közös foglalkozásokkal szórakoztatják.

Cseh Dávid, két izgalmas Japán estre hívta fel a figyelmet, s azt is megtudtuk tőle, hogy komoly japán kultusz van a városban, csak azt reméljük, hogy Ők is részt vesznek majd a két fantasztikus programon.

A Játékszín októberi programjai között lesz minden műfaj, felsorolni is nehéz: Haiku-írás, érkezik Hobo a Hármasoltárral, hogy kiderüljön, mi köti össze József Attilát, Jim Morrisont és Vlagyimir Viszockijt. Piaf sanzonok, Parti Nagy Ibusárja, A székely menyecske meg az ördög, rendezők a sirályról – s a felsorolás még tarthatna hosszan, hiszen Miskolcon a lesz Kányádi Sándor és László Noémi a Találkozások programjában. Egy órát bárki eltölthet versek között Weöres Sándor emlékére, egy kis Japán is költözik a miskolci színház játszó terére, Seres Ildikó Púder nélküli vallomásos-estje is várja az érdeklődőket, Regős Zsolt szerkesztésében pedig bordalok és bor várja a zene kedvelőit, s az egyik „enigma”, a leginkább kísérleti jellegű program, a Lezáratlan akták is előkerül.

Az interaktív bűnügyi játék során Harsányi Attila színész, Fandl Ferenc, mint közvélemény és Ráczkevy Ildikó ügyvédnő utána jár a kérdésnek: hogyan halt meg Petőfi?

Időről-időre hírt adunk majd az eseményekről, és abban reménykedünk, hogy az óvónők, pedagógusok és a szülők élnek, a lehetőséggel amit a Játékszín kínál a jövő színházba járó generációjának, s minél több miskolci, borsodi gyermek kóstolhat bele a színház sokszínű világába.

OBE

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek