2024. 06. 18. kedd

Arnold, Levente
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Miskolci Egyetemre látogatott a Kassai Műszaki Egyetem vezetése

A Miskolci Egyetemre látogatott a Kassai Műszaki Egyetem vezetése

2015. november 18-án a Kassai Műszaki Egyetem rektora és rektorhelyettesei látogatást tettek a Miskolci Egyetemen. A két intézmény együttműködése több évtizedes múltra tekint vissza, az első együttműködési megállapodást 1966-ban írta alá a két rektor.

A két egyetem szakmai együttműködése, illetve ennek fejlesztése több karon is elképzelhető, és a közvetlen brüsszeli pályázatoknál, illetve a bilaterális projektek kapcsán kifejezetten kívánatos. A Kassai Műszaki Egyetem, mint a Miskolchoz legközelebb található külföldi egyetem nagy szerepet játszik, illetve játszhat a miskolci intézmény nemzetközi pályázatainál.
Az egyes karoknak, intézeteknek, tanszékeknek korábban is voltak kapcsolataik, amelyek az utóbbi években felértékelődtek, a CEEPUS és a Bursa Hungaria ösztöndíjak segítségével pedig már a hallgatók két intéz¬mény közötti átjárása is megoldott. Ezeknek a tevékenységeknek a továbbfejlesztése volt a találkozó célja.
A Kassai Műszaki Egyetem idén ősszel beiktatott új rektora, Prof. Dr. Stanislav Kmet’ – akivel az egyetem ill. annak Gépészmérnöki és Informatikai Kara több évtizedes szakmai kapcsolatot ápol az acélszerkezetek tervezése területén – hangsúlyozta, hogy szeretnének a H2020 pályázatokban kooperálni a Miskolci Egy-temmel, mert nagyon impozánsnak tartják, hogy a miskolci 20 pályázatból 6 nyertes lett. Szeptemberben acélszerkezetek témában már készült két közös brüsszeli pályázat a két egyetem részvételével, de tovább szeretnék bővíteni a repertoárt.
Erősíteni szeretnék a határon átnyúló szakmai együttműködéseket, amelyek a HUSK projektekben realizálódhatnak, amire a Gazdaságtudományi Karon már eddig is több példa volt. További lehetőség a Visegrádi Alap (International Visegrad Fund) pályázati lehetőségeinek igénybevétele.
A Miskolci Egyetem vezetői, köztük a kancellár, érdeklődéssel fogadták a kassai egyetemi Start-up Központ működésével kapcsolatos információkat. Ezen a területen a kassai kollégák segíthetnek tudásukkal és tapasztalataikkal.
A találkozón olyan általánosabb, mindkét intézményt érintő kérdések is felvetődtek, mint a hallgatói létszám, a jelentkezők száma, a középiskolai tanulói létszám csökkenése – a résztvevők ezeken a területek folytatott tapasztalataikat, erőfeszítéseiket is megosztották egymással.
A nagyon jó hangulatú találkozó azzal zárult, hogy a jövőben mindkét egyetem vezetése még jobban ösztönzi a karokat a szorosabb együttműködésre, illetve hogy a későbbiekben rendszeresen tartanak ilyen típusú megbeszéléseket.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek