2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése

A Miskolci Egyetemen működő tudományos képzési műhelyek összehangolt minőségi fejlesztése

A „Tudnak valamit!” előadássorozat a Miskolci Egyetemen futó TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0008 jelű tehetséggondozási pályázatához kapcsolódó 8 részből álló program sorozat, amelyen, elsősorban az egyetem doktori iskolái kapnak lehetőséget, hogy az általuk művelt szakterületet, színvonalas előadás keretében népszerűsítsék.
Az előadásokon, egy-egy tapasztalt kutató, sikeres szakember vagy közismert személyiség, tudományos igényességgel, de közérthető módon beszél szakmai munkásságáról, sikereiről és eredményeiről, illetve a szakma érdekességeiről.  Az előadók körébe elismert szakemberek, egyetemünk egykori hallgatói, sikeres magyar kutatók vagy más nemzetek élvonalbeli oktatók, kutatók meghívását tervezzük. Célunk, hogy tehetséges fiatalok számára kívánatos szakmai életpályát és követendő példát mutassunk be az előadók személyében és munkásságában.

A 2012.április 12. -i találkozás előadója Ritoók Zsigmond, előadásának címe:
A homéroszi kérdés története

A találkozás főszereplőjéről
Ritoók Zsigmond (1929) a magyarországi klasszika-filológia doyenje, az MTA rendes tagja, az ELTE professor emeritusa. Széchenyi-díjas (2001). A Bolyai-díj (2009) első és máig egyetlen olyan kitüntetettje, aki a bölcsészettudományok területén dolgozik. Fontosabb állami kitüntetései: Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje (1995), Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal (2008).
A klasszika-filológia feladata az antik görög (ógörög) és latin szövegek tanulmányozása. Ritoók akadémikus mindkét nyelv irodalmi alkotásainak ismerője, aki lírai, drámai és prózai szövegek kiadásával, értelmezésével és magyarra fordításával egyaránt foglalkozott. A klasszikus antik esztétikai gondolkodás ismerője. Tanulmányozza az antik szövegek későbbi európai hagyományozódásának és befogadásának történetét, a reneszánszkori és a kora-újkori humanizmus filológiai hagyományát is.
A homéroszi kérdés (a Homérosz nevéhez kapcsolt szövegek szerzőségének, eredetének és megítélésének kérdése) az antik filológiai gondolkodást megteremtő egyik alapkérdés, egyben minden korok filológiai tudományának módszertani iskolákat teremtő és próbára tevő problémája.

Az esemény időpontja: 16.00 óra
Helyszíne: Miskolc, Magyar Tudományos Akadémia Székháza, Erzsébet tér 3.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek