2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A mindent megvál(tozta)tó út?

Jojo Moyes régi motoros az írói szakmában; neve pedig garanciát jelent a romantikus műfajban. Mindezt azzal vívta ki, hogy valóságosan képes megjeleníteni az emberi természetet és érzelmeket, melyeket az élet legkülönfélébb szituációiban mutat meg. Palettája ezerszínű: kifogyhatatlan történeteivel az Olvasó velejéig képes hatni, visszaadva a világ szépségébe vetett hitet, még ha csak egy rövid, könyvnyi idő erejéig. A Páros, páratlan címet viselő regénye középpontjában – nem meglepő módon – a férfi-női kapcsolat áll.

Tegyük fel, hogy az életed egy szívás. Nem kicsit, hanem nagyon. A férjed eltűnt, a tinédzser mostohafiad bántalmazzák, és a matekzseni lányodnak olyan lehetősége adódik, amely csak egyszer szokott bekopogtatni az ajtón: egy matekolimpiai verseny Skóciában. Megnyerni hihetetlenül fontos lenne, hogy a méregdrága magániskolát a lányodnak fizetni tudd a díjból. Ez lenne Jess élete dióhájban. Te mit tennél a helyében?

A helyzetet egy férfi változtatja meg, aki hirtelen, mintegy fényes páncélt viselő lovagként érkezik. Hogy mire föl ez a tömjénezés? Van alapja: felajánlja, hogy megmenti őket, a titokzatos, fura fazon nem mellesleg milliomos. Na, nem pénzt ajánl Jess-nek, csupán a kocsiját és a társaságát az útra. Ednek azonban van rejtegetnivalója: cégvezetői pozíciójából eltávolították, ráadásul a törvénnyel sincsen jó viszonyban.

A mű váltott narratívával operál: mindegyik szereplő bőrébe belebújhatunk azáltal, hogy az ő szemén-szemüvegén keresztül látjuk az eseményeket. Ez – a viszonylag szokatlan választás, döntés – akár zavaró is lehetne, viszont ez esetben valamiért mégsem az. Minden bizonnyal a szerző stílusának, a szerethető karaktereknek köszönhetően, továbbá valamennyire adódik is az utazást középpontba állító sztoriból.

Amelynek több olvasata is van: egyrészt magából a cselekményből, másrészt a szereplők személyiségéből következően számos téma, kérdés merül fel. Az anya, Jess egy erős, kitartó nő, aki számára a pohár mindig félig tele van, s aki mindent megtesz gyermekeiért – akik közül egy ráadásul nem is az övé, mégis felneveli. A mostohatestvérek különbözőbbek már nem is lehetnének – ettől is olyan érdekesek. Ed pedig magányos, bűntudat miatt tépelődik, továbbá kérdéses, hogy képes-e megváltozni, s önzetlenebb lenni – hisz az események és mások mind formálnak személyiségünkön. A kompániájukat kiegészíti még egy ennivaló kutya, Norman is. Velük kapcsolatban, általuk kerül terítékre a(z anyai) szeretet, szerelem, a törvény előli menekülés, a céltudatosság.

A Páros, páratlan méltó része Jojo Moyes életművének. A rajongóknak nyilván kihagyhatatlan, kötelező darab. Ugyanakkor az igaz emberi természet és történetek kedvelői ugyanúgy megtalálhatják a számításaikat; számukra ez és a többi regény biztos, biztonságos választás. A regény szívet melengető, így garantáltan feltölt, és humorosságánál fogva jobb kedvre is derít a borús hétköznapokon.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek