2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Maja időszámítástól a mi időtlenségig

Mexikói és dél-amerikai  kulturális kiállítás és rendezvénysorozat a budapesti VAM DESIGN CENTERBEN

12 részes előadássorozat a maja-mexikói kultúráról, a 2012-es paradigmaváltásról, a latin-amerikai, maja és az európai spiritualitásról. Reök Miklós, az Univalor Kiadó alapítója interkulturális együttműködésben mexikói és spanyol partnereivel a mai napig eleven maja hagyományt ismerte meg originális maja törzseknél. Egyes médiák pánikkeltő, hatásvadász álhírterjesztésével szemben a hiteles forrásból származó adatokat tesz közzé a 2012.-es „világvége” -jelenségről.  Ezen források alapján társaival elkészítette és kiadta a Maja Agendát, mely az eddig ismert időszámítási rendszerek közül a NASA számításai szerint a legpontosabb világviszonylatban egyedülálló: tudományosan beilleszti a maja időszámítást és bölcseleteket az általunk használt Gergely-naptárba.

Az égető kérdésekre adandó válaszokat nem csak az agenda, hanem neves előadók és szakértők adják meg egy 12 részes előadássorozaton a történelem, kulturális antropológia, teológia, szociológia, és pszichológia kutatási eredményeinek felhasználásával. Ezen autentikus eredmények azt mutatják, hogy 2012 – nem prófécia, sem pedig a világ vége, hanem lehetőség a továbbhaladásra és felemelkedésre.

Civilizációnk gazdasági, társadalmi létbizonytalanság, ellentétes értékrendek, elavult filozófiák szorításától szenved. Korunk civilizációs problémája a fragmentáció és integráció párhuzamos, ellentétes folyamata, ami az identitástudat megzavarodását idézi elő, mind nagyobb társadalmi szerveződési egységeknél, mind kisebb csoportoknál, egészen az egyénekig bezárólag. Ez egy negatív spirál: egyre közelebb kerülünk egymáshoz, egyre nagyobb a félelem. A spirituális tudás, látás megszerzése az egyetlen kiút e negatív spirálból. Ez pedig: megtalálni a közös, állandó értékeket, melyek alapját képezik az emberiség emberi mivoltának.

Egyes nézetek szerint 2012-ben a Föld mágneses pólusai felcserélődnek, amely a föld „felbukfencezését” eredményezi, az éghajlatváltozás, a környezetszennyezés összhatását vizsgálva a világ a 2012-re várható káoszpont, a globális összeomlás felé közelít. Ez csak akkor nem következik be, ha megértjük, hogy az új szemlélet kibontakozásához és az átalakuláshoz, a meglévő energia, technika és pénz birtokában, gyökeres változtatásokat kell eszközölnünk.

Az emberben is változások zajlanak, például megváltozik a tobozmirigy endokrin-termelése is. A 2012-ben megjelenő energia révén két újabb génlánccal szaporodik az emberi DNS, ami az emberek fizikai testét egy nagyobb frekvenciára állítja és ezzel születik meg az új ember. Elképzelhető, hogy az univerzum, a természet mozgása, ciklusai, a biológiai változások ténylegesen befolyásolják az ember tudati, lelki fejlődésést.

Be kell látnunk, hogy a jelenlegi paradigma elavult, az új kialakulóban van. A paradigmaváltás szükségességét tudatosan be kell látnunk, át kell élnünk spirituálisan. Azonban a gyakorlati életben kialakult rendszert, ami szerint jelenlegi világunk működik, ezzel még nem változtatjuk meg, s nem is tudjuk a paradigmaváltással megváltoztatni. Nem lehet hirtelen lerombolni egy világ-rendszert, s kicserélni a chipet, mert abból világméretű pusztulás lenne. El kell jutni a paradigmaváltáshoz minél hamarabb, s annak alapjain egy hosszú, fokozatos átalakulást kell elkezdeni a gyakorlati szinten is. Leépíteni a technikai és jogi szabályok milliárdnyi támaszpontját, átlépni a kétség és bizonytalanság mezejére, amelyhez nagy bátorságra van szükség. Ezt a bátorságot azonban nem a túlzott szabályozással fogjuk megszerezni, hanem a  spirituális valóságra figyelve, gondolkodva, átélve az isteni ösztönök szerinti predesztináltság elfogadásával.

A paradigma- illetve dimenzióváltás különböző aspektusait ismerhetik meg az előadássorozaton. A sajtótájékoztatón a projekt stakeholderei,

Vincze Miklós, a VAM Design Center igazgatója,
Reök Miklós projekt proprietor,
Soma Mamagésa, spirituális előadó, újságíró
Tóth Mónika, a VAM Art Factory main projekt managere, valamint
Árvay Sára Kata, a VAM Art Factory art managere, kommunikációs felelős

a média képviselőinek részletes tájékoztatást nyújtanak a 2012-es év kétségtelenül legfontosabb, legérdekesebb eseményének programjairól, azok tartalmáról.


Rövid betekintés a konferencia üzenetébe:

A konferencia a civilizációs problémáinkra úgy keresi a választ, hogy a főbb kultúrákból és vallásokból, eszmerendszerekből megpróbálja kiemelni a közös, állandó (egyedüli-univerzális) jellemzőket és értékeket. Ezt lebontja azután tudományágak szerint különböző megközelítésekre és definíciókra. Történelem-filozófiai, vallástörténeti, pszichológiai, szociológiai, teológiai általános és újabb irányzatai szerint, amelyek nézőpontját az adott területek legnevesebb szakértői képviselik (Gyarmati János főmuzeológus, Csányi Vilmos etológus, Mérő László matematikus-pszichológus, László Ervin filozófus etc.).

Ezen előadás-sorozat keretében mindössze két nagy kultúrkör, civilizáció összevetésére kellett szorítkoznunk, a téma végtelen terjedelme miatt, ezek pedig az európai (görög-római-keresztény) és a latin-amerikai (törzsi-sámán-keresztény).

Fontos elkerülnünk, hogy ne legyen káosz az új fogalmak és hangoztatott szólamok között, melyek okosaknak tűnnek, azonban ha nem tisztázzuk őket, még inkább szétdarabolják társadalmunkat, és az egyes személyeket is tovább távolítják egymástól, kisebb csoportokba, szektákba, sok különböző nézetbe osztva szét. Ezt szeretnénk megakadályozni, mielőtt a pánikkeltő, téves vagy szélsőséges irányzatok elszaporodnának.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek