2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

A magyar kultúra napja Miskolc Könyvtáraiban

Díjat nyert, 1956-os témájú, illetve írói életrajzi könyv bemutatója, kiállítás képes üzenetekből, költői irodalmi műsor, ismeretterjesztő foglalkozás Kölcseyről és a környezeti kultúráról – mindezt a miskolci könyvtárak kínálják a magyar kultúra napja alkalmából.

Ebben az évben is sokfelől közelítik meg a magyar kultúra napját a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár programjai. Hiszen nemcsak írott kultúránknak, hanem évezredes hagyományainknak, múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinknek is nagyobb figyelmet szentelünk ilyenkor.

Már a magyar kultúra napja előtt számos rendezvény lesz, január 18-át lényegében ennek szentelik a könyvtárak. Délelőtt 10 órakor a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárban a Bari Gábor költő által szerkesztett irodalmi műsorral – közreműködnek a Hámori Szolgáltatási Központ tagjai – kezdődik a programsor, majd délután 2 órától a 180 éve elhunyt Kölcsey Ferenc életét mutatják be képekben azáltalános iskolás korosztálynak a Martin-kertvárosi Tompa Mihály Könyvtárban.

Csütörtök délután 5 órakor egy könyvbemutató és egy kiállításmegnyitó is várja az érdeklődőket. Előbbi a Szentpéteri kapui József Attila Könyvtárban, ahol Benedek Erzsébet Göröngyös út című regényét mutatják be a szerkesztők, Zsoldos Árpád és Zsoldos Adrienn közreműködésével. A miskolci szerző könyve az 1950-es évek kemény diktatúrájának egy valós történetét dolgozza fel, és az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából meghirdetett, Szabadság című megyei művészeti pályázaton irodalom kategóriában elnyerte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat különdíját.

A Szabó Lőrinc Könyvtárban Üzenetek címmel R. Nagy Csilla kistokaji festőművésznek nyílik kiállítása, ugyancsak csütörtök délután 5 órától. Az alkotó különböző technikákkal, anyagokkal dolgozik, és sok képét idézettel egészíti – mivel vállalt célja, hogy alkotásaival üzeneteket közvetítsen.

A II. Rákóczi Ferenc Könyvtár központi épületében január 22-én és 23-án is lesz rendezvény. Hétfőn délután fél 5-től a Balogh Béni (1922–2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című könyvet mutatják be. A szerzőkkel, Bánfalvi Lászlónéval és Hideg Ágnessel a kötet lektora, Venyigéné Makrányi Margit, ny. könyvtárigazgató beszélget. A Balogh Béni műveiből összeállított Vadócok a Bükkben és a könyvtárban című műsort a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium drámatagozatos tanulói mutatják be.

Másnap a Mesebirodalomban zárul a magyar kultúra napja alkalmából szervezett programsor, ahol is délután 2 órától a ránk életünk minden percében ható környezeti kultúra fontos kérdéseiről beszélget kisiskolásokkal dr. habil Berényi László egyetemi docens.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek