2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„A lelki vitamin…”

Kazincbarcika – Így nevezte a zenét Dr. Gerbár Lászlóné énektanár, aki az Újkazinci városrészen folyó rehabilitációs projekt csütörtöki rendezvényének előadója volt.

A több mint 800 millió forintos Európai Unió által támogatott beruházás nemcsak építő, hanem civilprogramokat is támogat. Ezek közé tartozik a „Bölcsődei új funkció” projektelem. A május végi zárást megelőző utolsó előtti előadás a „Süss fel nap!” címet viselte. A nagy tapasztalattal rendelkező Dr. Gerbár Lászlóné énektanár arról tartott tájékoztatót, hogy mikor és hogyan kell elkezdenünk gyermekeink zenei nevelését. Mint mondta: az elmúlt években már tudományos kutatások is bebizonyították, hogy az érzelmi intelligencia fejlődésében óriási jelentőséggel bír a művészeti nevelés. Már a magzati állapotban szabad és kell nevelni a kicsiket, hiszen ez egy olyan „paradicsomi állapot”, ami tökéletes lehetőség erre. Az előadó arról is beszélt, hogy a pedagógusoknak és a szülőknek mire kell odafigyelnie a korai zenei nevelés során, s hogy ezáltal milyen készségek, képességek fejlődnek. Hozzátéve azt, hogy a zene, az éneklés nem más, mint lelki vitamin.
A hosszú hétvége után szerdán újabb program lesz, délután négy órától a II. Sz. Bölcsődében a gyermekgondozásról és a kisgyermekkori fertőző betegségek megelőzéséről tartanak előadást a meghívott szakemberek.

Háttér:
2010 szeptemberében kezdődött el Kazincbarcikán az első nagyszabású város-rehabilitációs program. A Veres Péter és a Mikszáth Kálmán utak által határolt akcióterületen zajló beruházást az Európai Unió és a Magyar Állam 500 000 000 Ft-tal támogatja. A projekt építő részeként 254 panellakást újítottak fel, elkészült az orvosi rendelőt és a gyógyszertárat magában foglaló épület, továbbá a II. Sz. Bölcsőde rekonstrukciója, amihez egy 200 m2-es közösségi bővítményt is építettek. Az akcióterületen található közterületek is jelentős változáson estek át: megújultak a terek, parkok, járdák, sétányok, parkolók, és a gyerekek legnagyobb örömére a Csokonai úti játszótér is. A beruházás széles palettán civilprogramokat is támogat. Ezek közé tartozik a 2011 ősze óta tartó „Egészségmegőrző programsorozat”, a Városszépítő akciósorozat, a polgárőrség kibővítése, a munkaerő-piaci beilleszkedést segítő képzések és a „Bölcsődei új funkció” projektelem is, ennek részeként került sor a csütörtöki előadásra.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek