2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A legnagyobb ügy – cseh-osztrák szerző, miskolci fordító

A legnagyobb ügy – cseh-osztrák szerző, miskolci fordító

Egy brutális gyilkosság, egy rendőr apa, egy író lány – és az általuk megelevenedő Csehszlovákia. Ez Zdenka Becker A legnagyobb ügy című regényének kiindulópontja. Az írónővel és miskolci születésű fordítójával, Dallos Emesével a főváros mellett csak Miskolcon találkozhatnak az érdeklődők, méghozzá február 16-án, kedden délután 5 órakor, a Szabó Lőrinc Könyvtárban.


Zdenka Becker 1951-ben született Cheb városában, gyermekéveit Pozsonyban töltötte. Ma már két külön országban (Csehország, Szlovákia) található a két település, ám ő még Csehszlovákiát hagyta ott szerelme kedvéért, 1974 óta él Ausztriában. Jól ismeri tehát azt a világot, ami a hátterét adja ennek a különös krimi-családregénynek.
A szerző sokat fordít, és az ő könyveit, színdarabjait is fordították már angolra, csehre, franciára, hindire, litvánra, spanyolra, szlovákra… – és most először magyarra. A legnagyobb ügy című regényét az Üveghegy Kiadó jelentette meg 2016 első napjaiban, az Osztrák Szövetségi Kancellária támogatásával.
Zdenka Becker és a jelenleg Bécsben élő, de miskolci születésű fordító, Dallos Emese lesz a vendége a miskolci Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárnak február 16-án, kedden délután 5 órától. Az íróval és a fordítóval Véghelyi Balázs író, szerkesztő beszélget. Mindössze két könyvbemutatót tartanak az országban ebben a felállásban – Budapest mellett Miskolcon, nem titkoltan a fordító kötődése miatt.
Természetesen szó lesz az alkotás és a fordítás folyamatáról és a könyvben megidézett korszakról is. Az egykori Csehszlovákia, sőt Kelet-Európa jellegzetes hangulatáról, amikor még léteztek élkommunisták, bár igazából akkor sem volt sok jelentése a szónak…
A regény történetét az egykor szigorú, ám mára kerekesszékbe kényszerült, ápolásra szoruló idős rendőrfőnök indítja el. Gondolatai ugyanis sokat kalandoznak a múltban, különösen pályája sikereire emlékszik szívesen. Ezek közül is kimagaslott egy brutális gyilkosság felderítése – és egyszer csak arra kéri írónő lányát, hogy írjon regényt leghíresebb ügyéből. A lány kamaszként otthon, titokban olvasta az ügy aktáit, de a regény ellen eleinte tiltakozik. Ám a történet, egyre inkább magával sodorja…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek