2024. 06. 24. hétfő

Iván
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A legjobb hazai alkotók 2012-ben is a Szegedi Szabadtérin

A legjobb hazai alkotók 2012-ben is a Szegedi Szabadtérin

5 produkciót 4 műfajban, ebből 3 magyar művet és 2 ősbemutatót láthatnak 1 színpadon a Szegedi Szabadtéri Játékok nézői nyáron.

Bátyai Edina igazgató büszke arra, hogy ebben a gyakran széthúzó színházi közegben a szegedi fesztivál évről évre a Dóm téri csillagtető alá tudja csábítani az ország különböző pontjairól a alkotókat. Nem mellesleg olyanokat, akik sokszor akár teljesen eltérő világnézettel és művészi hitvallással bírnak. A közönségnek így igazán színes, minden műfajt és hazai színházi vonulatot lefedő műsorral tudnak kedveskedni.

Idén a fővároson át, nyugattól keletig – Győrtől Debrecenig – ível a meghívott alkotók sora, akik Szegeden, „a hazai színházi élet olvasztótégelyében” találkoznak. Emellett az igazgató azt is fontosnak tartja, hogy a fesztivál mindig nagy sikerrel tud együttműködni különböző kőszínházakkal. 2012-ben ezt két, koprodukcióban létrejött előadás: a Jekyll és Hyde, a Győri Nemzeti Színházzal és a Mária, a debreceni Csokonai Színházzal, bizonyítja.

JEKYLL ÉS HYDE – SZABADTÉRI ŐSBEMUTATÓ A LEGENDÁS ELŐADÁS SZEREPLŐIVEL

Szabadtéri ősbemutatóként kerül színre Molnár László rendezésében a Jekyll és Hyde, méghozzá a legendás, több mint tíz éve bemutatott hazai feldolgozás szereplőgárdájának egy részével. A főszerepet most is a rendező alakítja, Lucy Janza Kata, Emma Tunyogi Bernadett lesz.

A borzongatóan démoni műhöz méltó, lenyűgözően ötletes látványvilágot Kentaur álmodja színpadra, a szereplők jelmezei Tordai Hajnal elképzelései alapján születnek meg. Három előadásban, július 6-án, 7-én és 8-án láthatja a Dóm tér közönsége a jónevű angol elmeorvos kísérlete miatt elszabadult vérfürdőt.

HEGYEN-VÖLGYÖN LAKODALOM – SZÜLETÉSNAPI AJÁNDÉK NOVÁK FERENCNEK

Az ördögi sztorit a Kossuth-díjas Novák Ferenc koreográfus-rendező új bemutatója követi, akit több mint negyven évre visszatekintő szakmai kapcsolat fűz a szabadtérihez. 80. születésnapja alkalmából kérte fel őt a fesztivál igazgatója, hogy rendezze meg a Dóm tér legújabb néptánc előadását.

A produkcióban magyarországi és határon túli együttesek fergeteges lakodalmat kerítenek majd a dóm előtti színpadra, kiegészülve olyan népszerű művészekkel, mint Novák Péter, Csuja Imre és Horváth Csaba. A produkció alkotói között megtalálhatjuk Novák Ferenc állandó alkotótársát, Foltin Jolán táncművész-koreográfust és Novák Eszter rendezőt is. Az előadást két alkalommal, július 13-án és 14-én láthatja a közönség.

PARASZTBECSÜLET/BAJAZZÓK – VÁGYOPERÁK CROSSOVER SZEREPOSZTÁSSAL

Kerényi Miklós Gábor rendezésében mutatja be a szabadtéri a két egyfelvonásos operát, méghozzá egy izgalmas, összművészeti élményt nyújtó koncepcióban. A vágyoperák színpadra állításával nem csupán a vájt fülű operakedvelőknek, hanem egy sokkal szélesebb közönségnek szeretne kedvezni a rendező. A népszínházi elképzelést többek között artisták színre lépése is erősíti majd.

Az előadások érdekessége lesz még, hogy egyedülálló, crossover szereposztásban láthatjuk őket. A kiváló operisták, többek között Frankó Tünde, Perencz Béla és Mester Viktória mellett Dolhai Attila, a hazai musical-élet egyik legnépszerűbb énekese is színre lép a Parasztbecsületben. A nemzetközi szereposztásban – Avgust Amonov, Asmik Gregorian és Boris Grappe közreműködésével – színre vitt Bajazzókban pedig Kerényi Miklós Máté is szerepet kapott, akit eddig szintén leginkább musicalekben láthattunk.

MÁRIA – LENYŰGÖZŐ SZÍNHÁZI LÁTOMÁS

A Csokonai Színházzal közösen létrehozott, új magyar musical-előadás a debreceni hangos siker után először nyáron, a Dóm téren látható. Egyedülálló zenei élmény Szarka Tamás műve, pályájának első musicalje, amely Vidnyánszky Attila rendezésében modern kori problémákra, így például az abortusz kérdésére is reflektál a felemelő Mária-történeten keresztül. Az előadásban színre lép többek között Újhelyi Kinga (Mária), Bakos-Kiss Gábor (József), Mészáros Tibor (Ego), Pápai Erika (Erzsébet) és Hobo (Kovács) is.

Vidnyánszky alkotótársa ismét szemkápráztató látványvilággal rukkolt elő. Olekszandr Bilozub tavaly, Az ember tragédiája díszletével már bizonyította a Dóm téren, milyen magasztos látvánnyal képes kiegészíteni a rendezői mondanivalót, most ismét ő alkotta meg a pazar, monumentális díszletet és a jelmezeket. Gemza Péter gyönyörű koreográfiával gazdagította az amúgy is sűrű színházi szövetet.

MÁGNÁS MISKA – ALFÖLDI ÚJRA OPERETTET RENDEZ A DÓM TÉREN

Cintányéros cudar világ költözik a Dóm térre augusztus 17-én, 18-án, 19-én és 20-án: Alföldi Róbert rendezésében Szirmai Albert és Bakonyi Károly Mágnás Miskáját láthatják a nézők. Alföldi nevéhez fűződik a Szegedi Szabadtéri Játékok egyik korábbi nagy operett sikere, amellyel a fesztivál új alapokra helyezte az operettjátszást.

Ismét egy igényesen kivitelezett, ugyanakkor szórakoztató előadásra lehet számítani, nem kisebb nevekkel a színpadon, mint Stohl András, Molnár Piroska, László Zsolt, Znamenák István, Rácz Rita, Haja Zsolt, Náray Erika, Radnay Csilla és Szatory Dávid. Az előadás díszletét Menczel Róbert tervezi, jelmezeit Füzér Anni álmodja meg.

Forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…