2024. 07. 25. csütörtök

Kristóf, Jakab
1 EUR 393 HUF
1 GBP 468 HUF

A legfurcsább gyerektörvények a világon

Washingtonban tilos a nyalókázás, Alaszkában szigorú jogszabályok korlátozzák a hóember-építést, másutt a szülők nem tilthatják a pocsolyaugrálást a gyerekeknek. A világ legfurcsább gyerekekről szóló jogszabályai a világban és idehaza.
Ugye van engedély a nyalókára?

Montana egyik települése Kalispell, arról híres, hogy a gyerekek csak orvosi ajánlás birtokában vásárolhatnak nyalókát. Kisváros legyinthetnénk, ha nem tudnánk, hogy Washingtonban is tilos a nyalókázás, ismeretlen okokból.
A törvények azonban nem csak a gyerekeket korlátozhatják. Az USA egyes településein, ugyanis a szülők nem tilthatják meg gyermeküknek, hogy játékosan átugrálják a pocsolyákat. Fontos lépés ez a gyermekjogok terén, ám sajnos akadnak ellenpéldák is, ahol a szigorúság az úr.
Mesquitben például az is törvénybe ütközik, ha a valaki „szokatlan” módon vágatja le gyermeke haját. A szigorúság másutt is jelen van. Minnesota, Blue Earth nevű településén például szülői felügyelet nélkül 12 éves kor alatt törvénytelen telefonálni. De ez még semmi, hiszen Tennessee államban a gyerekeknek vasárnap engedély nélkül még játszani sem szabad.

Tilos a megfélemlítés

Tennessee államban Húsvét vasárnapján a szülők még arra sem kötelezhetik a gyermekeiket, hogy felszedjék a szemetet az országútról. Jogszabályba ütközik, az is, ha valaki azzal fenyegeti gyermekét, hogy a borbély levágja a fülét, ha valami rosszat csinál, legalábbis Indiana Államban.
A gyerekek védelmében a megfélemlítés korlátozása vagy tiltása nem ritka más helyeken sem, például Missouri államban is törvénysértő ez a cselekedet.
Furcsa törvény született Nyugat-Virginia államban is. A babakocsikban nem szállítható más, csak kisbaba. Vajon mi vezethetett e fontos törvény megalkotására?

Kicentizik a hóember magasságát is

Alaszkában foglalták törvénybe azt a szabályt, hogy a gyerekek az iskolaudvaron nem építhetnek olyan hóembert, melynek magassága nagyobb, mint az övéké –írja az ugyvedipraxis.hu.
A hideg idő beköszöntével a fürdést is korlátozzák: Landerben, Wyoming államban a felnőtteknek csak havonta egyszer szabad fürdeni, mikor bejön a hideg idő, a gyerekek pedig egész télen nem fürödhetnek.
2002-ig volt érvényben az a törvény, mely szerint nők és gyerekek előtt nem lehetett káromkodni Michigan államban. Sajnos ma már ez a törvény nem él, ellenben azzal a fontos jogszabállyal, amely kimondja, ha egy gyermek a templomban böfögne, akkor a szüleit azonnal le kell tartóztatni.

A világ más részein is korlátozzák a gyerekeket

Görögországban tiltottak az elektronikus játékok, ezt először 2002-ben vezették be a nyilvános helyeken, majd később mindenhol tiltottá váltak. A jogalkotók szerint nem lehet világosan megkülönböztetni a szerencsejátékokat az ártatlan játékoktól.
Szingapúrban tilos a rágógumizás, míg Bangladesben a 15 évesnél idősebb gyereket könnyen a börtönbe kerülhetnek, ha csalnak a záróvizsgájukon. A bangladesi kormány nagy erőkkel lép fel a csalások ellen, és ezért kampányokat is folytat a nyomtatott és elektronikus médiában.

És mi a helyzet Magyarországon?

Magyarországon is vannak ilyen furcsa törvények, helyi rendeletek, de ezeket már annyira megszoktuk, hogy észre sem vesszük őket.
Ózdon például korlátozzák a tartható kutyák számát, lakásban csak egy, míg kertes családi házban maximum két kutya tartható. 12 éves kor fölött nem lehet a járdán kerékpározni, de aki még nem töltötte be a 12. életévét, az csak ott tekerhet.
A szülők még a saját gyerekeik vagy leveleit sem bonthatják fel, hiszen ez a levéltitok megsértésének bizonyul, és vétségnek számít.

Forrás:ugyvedipraxis.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek