2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A lány, aki eltáncolja a nótád

A cím nem hibás vagy tévedés. Ha szabad utat adunk a képzettársításnak, és elvonatkoztatunk az eredeti közmondás jelentésétől, akkor talán bevillan egy táncoló hegedűművész.

Bármilyen hihetetlen elsőre, az akár a Csillag születik nevű tehetségkutató műsorba is beillő produkció valóban létezik, amelynek előadója ugyan nem itthon, hanem a messzi tengerentúlon vonult be a médiába. Csüggedésre azonban semmi ok: hamarosan a hazai közönség is megismerheti élőben a művésznőt, aki világkörüli turnéjának keretén belül alig néhány nap múlva Budapesten is fellép.

De most már hangozzon el a neve is: Lindsey Stirlingnek hívják azt a 29 éves fiatal lányt, aki képes a fülhallgatóhoz és a képernyőhöz is szögezni az embert. Utóbbit nem szokványos videóklipjeivel éri el: ő maga táncol, miközben szenvedélyes átéléssel hegedül. Ez nem kevés koncentrációt igénylő „mutatvány”, Lindsey mégis könnyedén száll a dallamokkal.

A szélesebb körű ismertségig sok-sok erőfeszítéssel és kitartással kikövezett út vezetett. Zene iránti affinitása már kiskorában megmutatkozott, amit több mint egy évtizedes hegedűn tanulás-gyakorlás követett. Természetesen nem maradhatott ki a gimnáziumi zenekarban játszás sem, mialatt egyedül is próbálta szárnyait bontogatni. A próbálkozások elvezették 23 évesen az America’s Got Talent műsorba (amely Magyarországon is hamarosan is elstartol), ahol a magát „hiphop hegedűs”-ként definiáló előadóművész zenés-táncos számaival egészen sokáig eljutott, csak sajnos nem a végéig.

Jobb nem is történhetett volna vele, persze akkor ezt még nyilván nem tudhatta. Ugyanis a kudarc csak még nagyobb elszántságra és kitartásra sarkallta, hogy megcáfolja a zsűri kritikáját, s megmutathassa: igenis van helye a zenei piacon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a pozitív internetes fogadtatás a közönség részéről, most pedig a kontinenseket bejáró koncertsorozata.

Érdemes nem elmulasztani a művésznő magyarországi debütálását, mert azon túl. hogy minőségi instrumentális zenével kényezteti a füleket, a szemeket is elkápráztatja majd tánctudásával. Videóiról lerí, minden porcikáját átjárja a muzsika, amellyel együtt mozogva még kifejezőbbé válik fellépése. Ezáltal nemcsak több érzelmet tud közvetíteni, hanem egyúttal ki is terjeszti az általa nyújtott impressziót, még mélyebbé és maradandóbbá téve azt.

A stílusvilág, amelyben Lindsey „utazik”, az (értelemszerűen) a hegedű és a hiphop, valamint a dubstep kombinációja, amellyel új és üde színfolttal gazdagítja a zenei világot. Érdemei sorának ezzel nincs vége: saját szerzeményein kívül zenészi és zenekari együttműködés révén született számokat is jegyez; mi több, a rajongói kéréseknek is eleget téve számos népszerű átdolgozást is készített.

Az kétségtelen, hogy aki meghallgatja és megtekinti Stirling koncertjét, nem ússza meg érzelmektől szárazon. Igazán sokoldalú tehetség ő, akiről sugárzik, hogy élete a zene. Egyelőre a tények nem az évekkel ezelőtti lesújtó szakmai véleményt igazolják, miszerint ő hullócsillag lenne. Van helye az égbolton, amiről napokon belül bárki meggyőződhet a minden bizonnyal maradandó audiovizuális élményt nyújtó előadásán.

Bártfai Eszter

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…