2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

A ládafiából

Új program indult a Lézerpont Látványtárban. A Ládafiából címmel négyrészes előadássorozat kezdődött (október 17-én szerda délután öttől), amely a házban fellelhető népművészeti gyűjteményhez szorosan kapcsolódva tárja fel hagyományainkat: a magyar népzenei és népdalkincset, a kiveszőfélben lévő kismesterségeket, babonákat és szokásokat, a néptánc világát. A program a Lézerpont Szerdák elnevezésű sorozat része, melynek kapcsán minden héten szerdán eseményekkel várják a közönséget a kiállítóhelyre.
„Százhangú orgona a magyar népzene, mindenre van hangja a szelíd tréfától a tragédiáig.” (Kodály)

A programban elsőként Dr. Sándorné Papp Edit tartott előadást. A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének docense, aki sikeres oktatói munkásságán túl számos kórus szakmai vezetője ezúttal a témához illeszkedve a Görömbölyi Népdalkör tagjaival érkezett a Lézerpont Látványtárba. A több mint három évtizeden át sikereket halmozó csoport, – amely a Görömbölyi Kulturális Egyesült fenntartásában működik – az előadást meg-megszakítva ízelítőt adott repertoárjából. A több aranyminősítést begyűjtő csoport elsősorban a görömbölyi hagyományokat felelevenítő népdalokkal készült.
Előadásában Papp Edit, – akit már csak néhány nap választ el attól, hogy tudományos fokozatát átvegye –   elsősorban azokat a népdalgyűjtőket idézte meg, akik megmentették és rendszerezték azt a mintegy kétszázezer dallamot taratalmazó kincsestárat, amit a Zenetudományi Intézet őriz. A tanár, akinek apai ágon felmenői valamennyien énekeltek, édesapja pedig népdalokat gyűjtött a Nyírségben, olyan kérdésekre keresett válaszokat, minthogy: tudunk-e az évszázadok alatt csiszolódott magyar dallamkincs valós értékéről? meglátjuk-e, érezzük-e benne a magyar szellemiség alkotóerejét, tehetségünk csodálatos megnyilvánulását? az élő népzene csak múlt?

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…