2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • A komolyzene társadalmasítása -rendszeres köztéri koncertek

A komolyzene társadalmasítása -rendszeres köztéri koncertek

Annak érdekében, hogy minél több érdeklődőt lehessen bevonni a komolyzenei kultúra vérkeringésébe – aktív muzsikusként és zeneszerető közönségként egyaránt – az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának egyik kiemelt célja a komolyzene társadalmasítása. El kell érni, meg kell szólítani és be kell építeni a komolyzenei kultúra vérkeringésébe azokat a társadalmi rétegeket is, akik eddig nem találkoztak a magas színvonalon, élőben előadott komolyzenével, tehát kultúrpolitikai szempontból törekedni kell a komolyzenei szolgáltatások országos lefedettségét elősegítő stratégia biztosítására
Ennek érdekében, a komolyzenei szolgáltatások palettáján új elemként megjelent a rendszeres köztéri koncert, miszerint legyen lehetőség rendszeresen komolyzenei koncerteket hallgatni az 5000 főnél nagyobb településeken (278 település) országszerte, igazodva az adott település kulturális berendezkedéséhez.
A komolyzene társadalmasítása érdekében, a zeneművészeti szervezeteink által, éves szinten 5030 – amelyből köztéri (2224), egyházi (556) és ifjúsági (2250) – koncert megvalósítására törekszik a kulturális ágazat.

Egyéb információk a téma kapcsán:
Tudományos kutatások sora igazolja a zene jótékony hatását. A tanulásra gyakorolt fejlesztő stimulációi, a kreativitásra gyakorolt jótékony hatása és a lélekhez vezető egyedi útjai minden embert gazdagítanak. Sokan mégsem találkoznak az élő klasszikus zenei élménnyel, mert vagy a családi környezetükben nem érték vagy mert anyagilag nincs rá lehetőségük, hogy koncertre járjanak, zenét tanuljanak.  A kormány elkötelezett abban a kérdéskörben, hogy a klasszikus zenét olyanokhoz is eljuttassa, akik nem találkoznak vele mindennapjaik során.
Ennek jegyében Tér-zene koncerteket szerveznek országszerte a zenei élet szereplőinek részvételével Magyarország minden 5000 főnél nagyobb településén. A hangversenyekkel a városok terein találkozhatnak az ott élők tavasztól őszig. A meghirdetett alkalmak a családok, lakók hétvégi programjait gyarapíthatják és ingyenesen látogathatók.
A projekt a zene világnapja alkalmából, szeptember utolsó hetében indul országszerte.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek