2024. 06. 14. péntek

Vazul
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

A kis könyvtár nagy ugrása

1,2 millió forint értékben újult meg a golopi könyvtár a KSZR keretein belül. Teljesen új berendezést kapott a két szoba, és megszületett az a „gyerekvilág”, ami nagyon fontos nemcsak a három év alattiaknak, de az óvodásoknak, kisiskolásoknak is. A 2 darab új számítógép az elektronikus kölcsönzés bevezetését is lehetővé teszi.
Zsúfolásig megtelt a golopi könyvtár a november 6-ai újranyitáskor, jelezve: valóban ünnep, amikor a lakosok ismét birtokba vehetik megújult könyvtárukat. Bár a birtokbavétel már nyitás előtt megkezdődött: sokan jöttek, szétnéztek, kiválasztották, melyik új könyvet kölcsönzik ki először, a gyerekek kinézték jövendőbeli kedvenc színes széküket, mondta el Polónyiné Árvai Zsuzsanna könyvtáros.
Az 1970 óta működő könyvtár a művelődési ház épületében kapott helyet. A település vezetése szeretne majd pályázni az egész ház megújítására, addig is, első lépésként, a könyvtár két helyiségét festették ki, modernizálva az elektromos rendszert is. Kiss Lajos polgármester kiemelte, nagyon örültek a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ajánlatának, hogy együttműködésükkel megújulhasson a könyvtár, hiszen a golopiak nagyon szeretnek ide járni.
– Emlékszem, milyen csalódottak voltak a gyerekek, amikor kiderült, a felújítás miatt nem tarthatják meg a nyári pizsamapartyt. A könyvtár ugyanis fontos közösségi tér is, így ez az összegszerűségében kis lépés számunkra nagyon jelentős ugrás! Az külön öröm, hogy a szolgáltatás minőségét nemcsak a megújult fizikai környezet javítja, de az is, hogy hamarosan bevezethetjük, méghozzá a környéken elsőként, az elektronikus kölcsönzést – mondta a polgármester az átadón.
A megyei könyvtár által biztosított Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer (KSZR) keretében, annak finanszírozásával készültek az új polcok, vásárolták az új, süppedős szőnyegeket, a függönyöket, és készült el külön térben a gyerekkuckó a kicsik játszó-olvasóházikójával, a nagyobbak kézműves foglalkozásaihoz is kényelmes teret biztosító asztalokkal, vidám székekkel. Körben, a falon a kézműves foglalkozásokat továbbra is megtartó korábbi könyvtáros, Kóra Judit színes versillusztrációi láthatók.
– Ki vannak már éhezve a lányok a gyöngyfűzésre, hiszen június óta nem tarthattunk foglalkozást. Van, akinek félig kész gyűrűsfarkú makija várja a befejezést! Most hetente kétszer is találkozunk majd, hiszen a szezonális őszi, majd adventi kézműveskedés sem maradhat el – mondta.
Dr. Hörcsik Richárd, a terület országgyűlési képviselője is ezt emelte ki: a személyes találkozások fontosságát. Hogy ne bízzuk ismeretségeinket csak a technikai eszközökre. Szánjunk időt az együttlétre, az élmények közös megszerzésére. Az eszközök segítik, hogy könnyen és gyorsan hírt kapjunk a másikról, de felszínessé teszik a kapcsolatokat.
– Az is fontos, hogy ez a kis felújítás segíti a hely szeretetét, a kötődést a szülőföldhöz. Azt, hogy ezek a fiatalok felnőve itt keressék a boldogulást. Így lesz a könyvtár nemcsak tudástár, de kapocs múlt és jövő között – fogalmazott az országgyűlési képviselő.
A könyvtár munkatársai korszerű, közösséget befogadó könyvtárat alakítottak ki, ahol csecsemőtől az időskorig mindenki megtalálja az érdeklődésének, korának megfelelő kikapcsolódást, fejlődési, tanulási lehetőséget. Ahhoz azonban, hogy mindez élő legyen, kell az is, hogy a helyiek így viszonyuljanak a kultúrához, a könyvekhez, a tudáshoz, a tartalmas szórakozáshoz. Ezért is fontos, mondta dr. Prokai Margit, a megyei könyvtár igazgatója, hogy a település vezetése örült a megkeresésnek.
– Akkora a világunk, amennyit tudunk róla. Őrizzék meg tehát a kíváncsiságukat, és itt megtalálják majd kérdéseikre a választ, legyen az egy eddig nem látott kismadár neve vagy útmutató az élet nagy kérdéseihez. Ez az igazi gazdaságság, ami itt körbe vesz minket. Legyenek hát kíváncsiak, járjanak könyvtárba – invitálta meg végül a helyieket dr. Prokai Margit –, beszélgessenek és gazdagodjanak!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek