2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A kendőzetlen brutalitás

A dél-afrikai Lauren Beukes díjnyertes, és eddig legátfogóbb sikert aratott regénye a Tündöklő lányok. E hátborzongató, elsősorban talán fantasynak és thrillernek számító történet számos egyéb műfaj, többek között a krimi és horror határát is súrolja, így válik Beukes könyve rendkívül sokoldalú olvasmánnyá.

A Tündöklő lányok nem csupán egy szórakoztató és egyben hátborzongató könyv, ennél többre hívatott. A szerző gondoskodik arról, hogy aktuális legyen írásának mondanivalója, továbbá elgondolkodtassa az olvasót az általa pedzegetett és sokszor nem elégszer megvitatott társadalmi jelenségről, az erőszakról.

Beukes könyve sok mindenben más, mint a legtöbb gyilkosságról szóló könyv. Az író nem próbál mentségeket találni a gyilkosnak, nem próbálja megértetni az olvasóval a megérthetetlent; helyette az áldozatokra helyezi a hangsúlyt; azokra, akik brutális gyilkosságok áldozatai lettek, és életük során azon voltak, hogy jobbá tegyék a környezetüket, és akik életéről és haláláról nem beszélnek eleget, pedig megérdemelnék. A tündöklő lányokban, habár nagyon különböznek egymástól foglalkozásukat és születési idejüket illetően, egy közös van: mindegyikük határozott jellem, aki nem félnek attól, hogy kiálljanak a saját igazukért, valamint azért amiben hisznek. Beukes egy-egy töredéket mutat be sorsukból az olvasó számára, mely éppen elég ahhoz, hogy az olvasók átérezzék az áldozatokkal történt borzalmak súlyát, és az erőszak értelmetlenségét.

Ez a könyv nem a gyilkosság okainak fejtegetésére fókuszál, hanem magára a jelenségre. A gyilkosságok nincsenek szépítve, sokszor szándékosan megdöbbentő részletességgel vannak leírva; lesznek, akik gyomorforgatónak találják majd azt az aprólékosságot, amelyet a szerző szükségesnek tartott. Beukesnak így sikerül elérnie, hogy könyvében súlya legyen az emberi életek kioltásának, hogy a gyilkosság, több legyen, mint egy „egyszerű” halál, ami sokszor a televízióban és az életben is már olyan szinten tucatszámba megy, mintha valaki azt mondaná, hogy „lemegyek a sarki boltba”. Így zárja ki a szerző az olvasó lehetséges közömbösségét, és teszi regényét megrázóan valóságszerűvé.

A létező kegyetlenségről szóló, bár nem hétköznapi regényben a sorozatgyilkos, Harper, a huszadik századon belüli időutazásokon keresztül keresi fel, és gyilkolja meg kegyetlen módon áldozatait, a tündöklő lányokat. Kirbynek sikerül megmenekülnie, és eszeveszett nyomozásba kezd, hogy megmentse saját életét, és felfedje a támadója kilétét, míg Harper mindent elkövet, hogy végezzen vele, vagyis az utolsó tündöklő lánnyal.

Beukes-ot egy, a környezetében történt kegyetlen, halállal végződő bántalmazás utáni tehetetlensége és elborzadása ösztönözte a Tündöklő lányok megírására. Az agresszió bármelyikünkkel megtörténhet, a kegyetlenség nem csupán fikció. Beukes hétköznapi, ám a maguk módján mégis különleges nőkről akart írni, akiket a gyilkosságok mind megfosztottak a lehetőségektől, s akik sorsa várhatóan minden olvasót gondolkodtatásra késztet majd az erőszakkal kapcsolatban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek