2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A hatalom kerékkötője

Az ügynökök élete általában nem habos torta, legalábbis a könyvlapokon semmiképpen sem, mert vagy őket találják meg az ügyek, vagy fordítva, de mindegy is, a lényeg, hogy a nyugalom úgymond – és finoman szólva – nem kedveli őket, s ha családjuk is van, az esetek többségében ők is pórul járnak. Jeff Abbott Bukás című regényében (mely a Sam Capra sorozat harmadik része) Sam Capra jár ebben a cipőben.

A legnagyobb, legérdekesebb fordulatok az ember életében szokás szerint teljesen hétköznapi napokon szoktak megtörténni – Murphy törvénye. Sam Capra, volt CIA-ügynök is így jár: San Fransicóban egy bárban összehozza a sors Diana Keene-nel, aki nem meginni pár italt, sem pedig pasit fogni kereste fel a helyet. Sőt, még csak nem is önszántából. A találkozással és a nő kétségbeesett segélykérését meghallva, Capra bele is csöppen a dolgok közepébe…

S hogy pontosan mibe is keveredett? Összefoglalva, a segíts máson, s isten is magadra hagy helyzet áll elő. Keene-t üldözik: a világ legbefolyásosabb embereit tömörítő, válogatott szervezetnek fáj rá a foga, amelynek nem kevesebb acélja, mint a kapcsolati és gazdasági tőkéjét, valamint hatalmi befolyását felhasználva az uralmuk alá hajtani a világot. Ám mostantól új(abb) célszemély kerül kitüntetett figyelmük kereszttüzébe: maga az ügynök, aki elég nagy potenciális veszélyt, fenyegetést jelent világra törő tervük véghezvitelére nézve. Capra ebből csak úgy tud kitörni, ha likvidálja John Belias-t, a szövetség fejét.

A bűnügyi regények között, melyek bűnszervezetekbe vezetik be/el az olvasót, tipikusan kedvelt téma a maffia, illetve a gyakran világméretű összeesküvések – ezek közül a Bukás az utóbbiak közé tartozik. Sőt, erősíti is a tábort, hiszen egy igen jól kidolgozott, összetett történetről beszélünk, melynek sikerül megmaradnia a realitások talaján. Abbott ezenkívül jeleskedik a lapok keverésében és a cselekményszálak összekuszálásában, amiből egy gyors tempójú, akcióban és pszichológiai csavarokban gazdag thriller kerekedett ki végül. Ebbe visz színt Capra humora, mely a legborzasztóbb, legizzasztóbb, legéletveszélyesebb helyzetben is hű társként követi őt.

A regény történetéhez híven, több helyszínen is megfordulnak a szereplők: a sakkjátszmai mezői, melyben Sam Capra egyszerre paraszt és ló, San Francisco, Portland, Denver; Las Vegas és Chicago. Mindemellett pedig remekül vegyíti a szakmai és családi kapcsolatokat, viszonyokat (bár ezt már-már kötelező eldurrogtatni), amire a Bukásban is sor kerül az üldözött Diana Keene-nel kapcsolatban; a főhőst érintően pedig erről többet a sorozat megelőző két részében lehet megtudni.

Melyeknek méltó folytatása a Bukás – mindezek alapján pedig már elég jól körülhatárolható az, hogy milyen célközönség szemében arathat sikert Jeff Abbott regénye. A Bukás pont az, aminek látszik: fordulatosan izgalmas történet a szükséges klisékkel, utazáshoz, tópartra vagy hideg szobába.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek