2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

A Gyémántkirálynő

A brit uralkodóház tagjai általában nagy érdeklődésre tartanak számot – nem is csoda, ha (a teljesség igénye nélkül) csak a feleségeket előszeretettel „fogyasztó” VIII. Henrikre, vagy például az angol történelem kiemelkedő korszakaihoz köthető I. Erzsébetre és Viktória királynőre gondolunk.

Utóbbit a leghosszabb ideig trónján ülő koronás főként tartják számon több mint 63 évig tartó uralkodásával. Őt követi II. Erzsébet királynő, aki tavaly júniusban lépte át a 60. jubileumi évfordulót, így nincs távol attól, hogy „megfossza” elődjét a címtől. Ennyi évet eltölteni a trónon hatalmas idő, mellyel kötetek egész sorozatát lehetne megtölteni. Sally Bedell Smith, a híres életrajzíró, viszont sikeresen próbálta meg a lehetetlennek tűnőt: egyetlen albumba „préselte” II. Erzsébet történetét.

II. Erzsébet alighanem napjaink legnépszerűbb uralkodója, gyémántévfordulóját több millióan ünnepelték vele s családjával együtt. Neve, személye az Egyesült Királyság emblematikus jelképévé vált (méltán), s valahol az ő sikerét jelzi, hogy a brit államforma a mai napig is a monarchia a jelen, főleg köztársaság-vezérelte, vagy legalábbis a köztársaság-jellegű államformájú berendezkedésre törekvő világban.
Na de kicsoda valójában, milyen ember II. Erzsébet királyné? Honnan jött, hogyan került 25 évesen, 1952-ben a trónra, s minek köszönheti a személyét mind a mai napig övező páratlan népszerűséget, rokonszenvet, tiszteletet? A rendkívül részletes, átfogó Erzsébet, a királynő – Egy modern uralkodó története című életrajzi kötetben minden feltett kérdésünkre választ kaphatunk. A számos dokumentáció és interjú az írónő mély, alapos kutatómunkájáról tesz tanúbizonyságot, így a lehető leghitelesebb képet alkothatunk a „gyémántkirálynőről”.

A portréban Erzsébetet először fiatal lányként ismerhetjük meg, akinek végigkövethetjük útját a trón felé, majd betekintést nyerhetünk az uralkodói mindennapokba, valamint a Buckingham falain belül uralkodó protokolláris szabályokba, illetve azt is megtudhatjuk, hogy hivatali teendői mellett miként áll helyt feleségként és családanyaként. S mindeközben arról is tudomást szerezhetünk, hogy a fontos, sorsdöntő vagy éppen történelmi eseményeket hogyan élte át, valamint hogyan őrzi meg a hagyományokat, miközben a korral is haladva figyelembe veszi (kell is vennie) a modernitást.
Mint minden nem szépirodalmi vagy szakkönyv esetében, sokak számára félő lehet, hogy a mű túlságosan száraz, és emiatt nehezen olvasható. Nos, ez esetben nem kell ettől tartani, mert Sally Bedell erre is ügyelt: a könyv nem csak tanulságos, de szórakoztató és élvezetes is. Az önéletrajzi témájú kötet meglehetősen vaskosra sikeredett, de kárpótoljon az a tudat érte, hogy általa II. Erzsébet királynőről széles spektrumban alkothatunk képet, közelebb hozva hozzánk őt. Ráadásul olvasás közben fel sem tűnik a terjedelem…

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…