2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A 22-es csapdája

Megesett már Veled, Olvasó, hogy még több vagy más jellegű történetet olvastál volna kedvenc hősödről? Vagy esetleg elképzelted-e már, hogyan jönne ki egymással Cotton Malone és Gray Pierce? A fantáziálgatásoknak immáron vége, ugyanis David Baldacci sokadmagával tálcán kínálja sóvárgásod, hiányérzeted gyógyírját a Szétlövés című kötetben. Kicsit komolyabbra fordítva a szót, a krimirajongók tényleg valódi csemegét kaphatnak, ugyanis a világ jelenlegi legnépszerűbb krimiírói alkottak meg novellákat, egy kötetbe hozva világhírű hőseiket.

E cikk címe talán félrevezető lehet, ezért elnézést kérünk: nem Joseph Heller ismert, azonos címet viselő regényéről van szó, s a számszerű kapcsolaton túl semmi köze sincsen egymáshoz a két műnek. A Szétlövés ugyanis pontosan ennyi hőst gyűjt egybe összesen tizenegy novellából álló csokorba – a szerzők párosával írtak meg egy-egy rövid, de annál érdekfeszítőbb és izgalmasabb sztorit. Az ötlet egyébként pofonegyszerű, de nagyszerű, mégis idáig kellett várni arra, hogy ez valakinek az eszébe jusson és meg is valósítsa. Az eredmény pedig önmagáért beszél.

Joggal merül fel a kérdés, hogy a szereplők, illetve a kapcsolódó regénysorozatok ismerete nélkül csökken a könyv élvezeti értéke – mert krimimoly legyen a talpán, aki mindegyik szerző műveit olvasta-olvassa. A szerkesztő és szerzők erre is gondoltak: a novellák eleji felvezetés kitölti e tudásbeli hiátust, s a legfontosabb, illetve feltétlen szükséges információk birtokába kerülhetünk az írókkal és szereplőikkel kapcsolatban, ráadásként még a kulisszatitkokról is fellebbenti a fátylat pár érdekesség erejéig.

A koncepció azonban nemcsak a thriller és krimi kedvelőinek, hanem az azt eddig biztos távolságból figyelőknek is előnyös. Előbbiek azon túl, hogy eltölthetnek kedvenc karaktereik társaságában néhány különleges percet, újabb favoritokra tehetnek szert. Utóbbiak számára pedig ez egy költséghatékony és biztonságos módja az ismerkedésnek-kalandozásnak: ezüsttálcáról válogathat kedvére az említett műfajok íróinak szereplőinek krémjéből, különösebb erőfeszítés, valamint idő- és anyagi ráfordítás nélkül, melyet követően egyik-másik szerzővel/hőssel akár hosszabb távú, mélyebb barátságot is köthet.

Talán soha vissza nem térő alkalom, hogy a legnépszerűbb- és ismertebb thillerek főhőseinek páros kalandjait együtt izguljuk végig. A Szétlövés, melyben olyan nagy nevű írók működtek közre (a teljesség igénye nélkül), mint például Steve Berry, Lee Child, Lisa Gardner vagy John Sandford, különleges a maga nemében és műfajában. Mindenképpen emlékezetes olvasmány, nemcsak az egyedi ötlet, hanem a háttérinformációk végett is – ezért semmi más nem lehet tenni, mint ajánlani a Szétlövést.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek