2024. 04. 14. vasárnap

Tibor
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

A 190. Születésnap

A Miskolci Nemzeti Színház, az ország első magyar nyelvű kőszínháza, 190 évvel ezelőtt, 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.  E jeles évforduló tiszteletére szeptember 1-én Szülinapot rendezünk egész napos forgataggal, nyári színházzal, 1823 méteres síkfutással, gyertyás szerenáddal.

Augusztus 31-én 18 órától a Színház előtt a Miskolci Balett ZumBaLett című nyilvános zumba partyval szeretné felhívni a születésnapra a figyelmet. Mindenkit szeretettel várunk!

10 óra Fanfár az ablakokban – Déryné park, a művészbejáró előtt
10 óra A Nagy Zanza – a Miskolci Nemzeti Színház 190 éve egy órában
–    Az első mondat (Tatárok Magyarországon) – (R.: Béres Attila) | Fellépők: Kincses Károly, Szegedi Dezső, Kokics Péter, Pásztor Pál, Bohoczki Sára, Fandl Ferenc, Simon Zoltán, Czakó Júlia, Szőcs Artur
–    „Lenni vagy nem lenni” – 6 nagymonológ összecsap (R.: Kiss Csaba) | Fellépők: Harsányi Attila, Gyuriska János, Kocsis Andrea, Molnár Gusztáv, Fandl Ferenc, Simon Zoltán, Kokics Péter
–    Ruttkai Éva – Latinovits Zoltán találkozása Miskolcon – (R.: Szőcs Artur) | Fellépők: Ullmann Mónika, Zayzon Zsolt, Szőcs Artur, Simkó Katalin
–    Cserebogár – (R.: Szabó Máté) | Fellépők: Jancsó Dóra, Fandl Ferenc és Molnár Gusztáv
–    A kis- és a nagy kiutasítás – színházi gesztusok (R.: Keszég László)
–    Táncos-zenés múltbarévedés (R.: Rusznyák Gábor) | Szilvás gombóc dal
11-13 óra Éljen a játék! –  Gyerekzsibongó az árkádok alatt (jelmezes pingpong, 190 kockás ugróiskola, kislányoknak színházi smink, fiúknak állatjelmezes divatbemutató) – Kmetz Zsuzsanna és Bálint Ágnes tavalyi SZITUs hallgatók lefotóznak mindenkit, aki szeretné. A fotók a Miskolci Nemzeti Színház Facebook oldalára kerülnek fel.
Éljen a pihenés! – szülőknek lazítás, nyugágy és napernyő, szobi szörp, szóda
15 óra Utcabál a Miskolci Balett tagjaival – Az 50-es évek tánciskolája

 
15 órától nevezés az 1823 méteres történelmi síkfutásra az Árkádok alatt
16 óra 1823 méteres történelmi síkfutás – művészbejárótól művészbejáróig. Díjak: színházjegyek

Útvonal:
 
Az ajándék
A születésnapokon általában az ünnepelt kap ajándékot, de most a Színház szeretné megajándékozni hű közönségét. Szeptember 1-én az elmúlt évad sikeres előadásait játsszuk el ajándékként vendégeinknek.
11 óra A padlás – Nagyszínház
17 óra A kopasz énekesnő – Játékszín
18 óra Hamlet – Csarnok
19 óra Játszd újra, Sam! – Kamaraszínház
21 óra Bizet-Scsedrin: Carmen – a Miskolci Balett előadása – Nyári Színház
22 óra 190 gyertyás szerenád az Árkádok alatt Vezényel: Cser Ádám, felejthetetlenül játszik a Miskolci Nemzeti Színház zenekara
A gyertyák elfújása.
Boldog születésnapot Színház!

A 190. születésnapon a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum rendkívüli nyitva tartással várja a látogatókat

A Hódolván Tháliának – Jelenetek a miskolci színjátszás történetéből – című állandó kiállítás 9 és 17 óra között tekinthető meg .
Csoportos tárlatvezetés tartanak 11.30 , 15.30 órai kezdéssel, melynek keretében az érdeklődők a miskolci színház legemlékezetesebb pillanatait, művészeit bemutató tárlatot ismerhetik meg.
Belépőjegy: Felnőttjegy: 600 Ft,- Diákjegy 300 Ft,- A tárlatvezetést a múzeum munkatársai ajándékként nyújtják át a látogatóknak.

17 órától Színházi emlékséta

A Színháztörténeti és Színészmúzeumtól indulva a Latabár-kriptáig tartó séta során Mikita Gábor színháztörténész kalauzolásával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a miskolci színjátszás kezdeteivel, kulcsfontosságú helyszíneivel.
A színházi túrán ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Tegyünk együtt a gyermekekért!
A közelmúltban tartották a Tűzcsiholó Egyesület Tegyünk együtt a gyermekekért! című konferenciáját Budapesten, a Magnet Közösségi Házban. Az egyesület…

További cikkek