2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok

Miskolc, 2018. június 6–9., Könyvtér (Erzsébet tér)

Sajtóanyag – A miskolci 89. Ünnepi Könyvhét és 17. Gyermekkönyvnapok sajtótájékoztatójáról
2018. május 30., Könyvtér (Erzsébet tér)
A tájékoztatót tartotta:
Dr. Pataki Anett, MMJV Humánszolgáltatási Osztály vezetője és
Dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója

Dr. Pataki Anett köszöntőjében kiemelte: A miskolci könyvhetet a város támogatásával a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szervezi. Közös cél a könyv, az olvasás és a kultúra népszerűsítése. A programok fő vezérfonala is a könyv – a könyvtár – és Miskolc város irodalmi és kulturális értékei mentén bontakozik ki.
A könyvtár értékközvetítő szerepét a város igyekszik megbecsülni. Javítja a működés feltételeit, hogy a közösségi programoknak, előadásoknak, gyermekrendezvényeknek, rendhagyó irodalomóráknak vonzó helyszínei legyenek és maradjanak. A könyvtárak fejlesztése kisugárzik a szűkebb-tágabb környezetükre. A könyvhétnek is megvan a maga kisugárzása, szerepe a város kulturális életében. A rendezvény segítésével a cél nemcsak az, hogy a gyermekek kedvet kapjanak az olvasáshoz, hanem még inkább az, hogy olvasó, tájékozott felnőtté váljanak. Olyanokká, akik saját és közösségi életükben egyaránt érzékenyek a minőségre, a minőségi kultúrára.

A megnyitó

Dr. Prokai Margit emlékeztetett: Miskolc életében különleges helyet foglal el az ünnepi könyvhét – hiszen Miskolcnak is fontos helye van a könyvhét történetében. 1927-ben, Miskolcon, a kamara, a közgyűjtemények, a könyvtár(!), majd a Miskolci Akadémiai Bizottság Erzsébet téri székházában tette azt a javaslatot Supka Géza író, művelődéstörténész, hogy szabadtéri könyvünnepet szervezzenek Magyarország minden kisebb és nagyobb településén. Napjainkban Miskolc az első város, ahol kezdetét veszi a könyvünnep – egy nappal hamarabb, mint máshol.

2018. június 6-án, szerdán délután 4 órakor
Kiss Anna Kossuth-díjas költő, a Nemzet Művésze nyitja meg az ünnepi könyvhét miskolci programsorozatát.
Köszöntőt mond: Dr. Kiss János, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere

Páros év lévén a megyei megnyitót a megye egy másik városában tartjuk. Idén Mezőcsát ad otthont ennek a rendezvénynek. Június 6-án, szerdán de. 11 órakor köszöntőt mond: Tállai András országgyűlési képviselő, Török Dezső, a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke és Siposné Horváth Anita, Mezőcsát város polgármestere. Az ünnepi könyvhét megyei rendezvényeit Nemcsák Károly Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a József Attila Színház igazgatója nyitja meg.

Irodalmi terasz, színpad és sok minden más

Miskolcon hagyományosan az Erzsébet tér válik Könyvtérré. Itt a könyvek mellett színpadi produkciók, játékok, különböző élmények várják az érdeklődőket. Rögtön a nyitónapon, Az irodalmi hősök köztünk élnek! mottó jegyében, jelmezesek segítségével valóban találkozhatunk regények és mesék szereplőivel, akik többféle módon is játékra hívják majd a közönséget.
A téren töltött idő egyik lényeges pontja mindenképp az új könyvek felderítése, a vásárlás.
Hagyományosan jó partnerekre találunk a kereskedőkben és a helyi kiadókban, így idén még többen hozzák el és kínálják kedvezménnyel kínálatukat, mint tavaly. Ott lesznek a Könyvtéren: Advent Kiadó, Antikvárium Miskolc, Bíbor Kiadó, Észak-Keleti Átjáró Egyesület, Fókusz Könyváruház, Géniusz Könyváruház, Gömörország Kulturális Egyesület, Herman Ottó Múzeum – Miskolci Galéria, Könyvsziget Könyvesbolt, Libri Könyváruház, Szinvapark Líra Könyváruház.

Másik fontos része a találkozás a szerzőkkel.

A tér egyik sarkában idén is kinyit az Irodalmi terasz, ahol kényelmesen dedikálhatnak, beszélgethetnek egymással a szerzők – és az olvasók, akár hosszabb ideig is. Nagyon fontosnak tartjuk a helyi alkotók meghívását, ugyanakkor olyan írókat is várunk a térre, akiket, reményeink szerint, ugyancsak nagyon sok miskolci lát örömmel.
A harmincnál is több szerző közül csak néhány név (időrendben): Fecske Csaba, Csorba Piroska, Vitkolczi Ildikó, Lőrinc L. László, Száraz Miklós György, Kiss Ottó, Mörk Leonóra, a Történelmiregény-írók társaságának tagjai… A szépírók mellett itt lesznek a miskolci világjárók: Nagy Bendegúz és Bielek Elemér, hangsúlyt kap a testi és lelki egészség, például Sári Edina „pauzakönyvei” és Mihalec Gábor Házasság 2.0 című könyvének bemutatója révén, vagy a történelem a Szent Korona amerikai kalandját (Glant Tibor) és a Felvidék Trianon utáni történetét (Popély Gyula) feldolgozó könyvek által – utóbbiakkal viszont már túl és lépünk a Könyvtér keretein időben is, így ezekre még visszatérünk.

A tartalmas időtöltésben fontos szerepe van a színpadnak.

A folyamatos műsorban a város fiatal, iskolás tehetségei éppúgy fellépnek, mint ismert művészek – itt lesz például a Fazekas és az Avastetői általános iskola éppúgy, mint a Fényi Gyula és a Zrínyi Ilona Gimnázium, az Egressy–Erkel Zeneiskola együttesei, a Csodamalom és a Kalamajka Bábszínház, a Twist Olivér Kórus, a Szinvavölgyi Néptáncműhely, a Mintha Zenekar, az Akvarell Szécsi Vikivel és Vihula Mihajlóval.
A szerdai nyitó- és a péntek esti nagykoncerten a Kaláka együttest, illetve Dinnyés Józsefet hallhatjuk – mindketten a Bartók Plusz Operafesztivál támogatásával jönnek Miskolcra. Egyiküket sem kell bemutatni – de hozzáfűzni annyit érdemes: a Kaláka a programsorozatot megnyitó költő, Kiss Anna számos versét megzenésítette, és természetesen el is játssza. Dinnyés József pedig új, Dallamos közérzetem című lemezét mutatja be Miskolcon.

A pénteki Dinnyés-koncerttel természetesen nem zár be a Könyvtér, hiszen a szombat hagyományosan gyermeknap! Lesz bábszínház a színpadon, állatsimogató, királylány- és vitézképző a kézművessátornál és sok-sok, a legkisebbnek szóló könyv. Ugyanakkor a legkisebbek is mindennap megtalálhatják a nekik szóló könyvheti programot!

Mindezek mellett még sok élmény várja a téren a látogatókat.

Ebben az évben is lesz Könyvheti totó, aminek kitöltésével a könyvárusok által felajánlott könyveket lehet nyerni. Ahogy tavaly, úgy idén is, jó válaszokért cserébe egyedi, vendégeink által dedikált bögréket is lehet nyerni a téren! József Attila és Ady Endre mellé csatlakozik Szabó Lőrinc, az ő alakjuk is jelen lesz a téren, így velük is lehet közös fotót készíteni! Újabb lapok készülnek a miskolci középiskolások által festett Miskolci Értékek Kódexébe.
A Mátyás-emlékév alkalmából kinyitunk egy „óriás Corvinát”, aminek segítségével lefotóztathatjuk magunkat Mátyásként, Beatrixként, esetleg udvari bolondként… Lesz ügyeskedés, könyvkészítés a kézműves sátorban. Csütörtökön belvárosnéző sétára indulhatnak az érdeklődők az Észak-Keleti Átjáró Egyesület vezetésével. És a péntek az a nap, amikor Egyszer lesz Miskolcon kutyavásár! Ezáltal összekapcsoljuk azt a hagyományunkat, hogy segítő szervezeteket hívunk meg a térre – és a Mátyás-évet. Délelőtt a MÁSA, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány kedvencei és tanácsadói, délután a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány kiképzett segítőkutyái, valamint a vakok és gyengénlátók megyei egyesületének tagjai lesznek vendégeink, és eljön Magos Judit, a Demény-könyvek szerzője is.
A könyvaukció sem marad el, most csütörtökön este, a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában várja a könyvgyűjtőket az Újdiósgyőri Antikvárium és Régiségbolt. Pénteken pedig közéleti szereplők beszélgetnek a könyvgyűjtésről és az olvasásról a Könyvtéren.

Találkozások más helyszíneken

A csütörtök is különleges nap lesz – de elsősorban a Tompa Mihály Könyvtárban. Ugyanis a könyvhét alatt, sőt azon túl is, június 4-étől 12-éig mindennapra jut legalább egy-egy könyvbemutató, író-olvasó találkozó a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében és tagkönyvtáraiban. Így például hétfőn Glant Tibor történésznek a korona hazatérését feldolgozó könyvének bemutatója a központi épületben; kedden Fecske Csaba József Attila-díjas költő köszöntése 70. születésnapja alkalmából a Szabó Lőrinc Könyvtár udvarán. Szerdán, a megnyitó után a központi épületben találkozhatunk Kiss Anna költővel.
Június 7-én, csütörtökön tehát vasutas napot tart a Tompa Mihály Könyvtár a Miki és a lillafüredi kisvasút című könyv bemutatja kapcsán. Ugyanakkor a Mesebirodalom olvasóival találkozik Kiss Ottó József Attila-díjas író, költő, a Petőfi könyvtárban Száraz Miklós György József Attila-díjas író várja az olvasókat, a közpint épületben Gyarmati Béla: Anna napjai című könyvének bemutatóját tartjuk, míg a Szabó Lőrinc Könyvtárban Popély Gyula szlovákiai magyar történetíró Felvidék-könyveiről beszélget a szerzővel Balassa Zoltán kassai helytörténész, újságíró.
Sári Edina és dr. Mihalec Gábor is az élet nehéz szakaszain segít átjutni munkájával és könyveivel, pénteken ők lesznek egy-egy könyvtár vendégei – és természetesen a Könyvtéré is, hiszen a szerzők többsége a Könyvtérre is kilátogat, hogy dedikáljon, beszélgessen olvasóival.
A Könyvtér zárása után, de még az ünnepi könyvhéthez kapcsolódva lesz hétfőn a Lévay József emlékódái és emlékbeszédei című kötet és a Lévay-adattár bemutatója, kedden pedig Csorba Piroska beszél új, Mesélj rólam című könyvéről.
Így tehát a miskolci ünnepi könyvhét egy nappal hamarabb kezdődik, és egy nappal tovább tart, mint az országosan meghirdetett rendezvénysorozat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…