2024. 03. 28. csütörtök

Gedeon, Johanna
1 EUR 395 HUF
1 GBP 461 HUF

40 éve parketten a KÖDMÖN

A KÖDMÖN név 1978-ban született meg, egy kedves kis szójáték segítségével, ami a Középiskolás Diákok Művészeti Öntevékeny körének kezdőbetűinek összeolvasásából áll össze.

A nagylétszámmal megkezdődött alkotómunkát, Fügeczkyné Balogh Mária irányításával kezdte a táncegyüttes, és idővel a város sikeres együttesévé nőtte ki magát.
A nagyközönség évről-évre a Formációs Táncbemutatókon, majd fesztiválokon kísérhette figyelemmel a KÖDMÖN Formációs Táncegyüttes fejlődését. Sikereiket a díjaik fémjelezték, a legszebben előadott mű, koreográfiai díj, Balogh Sándor díj, és a Nívó díj.

A 90-es évek elején Ottó Böhm táncpedagógus ismertette meg a táncegyüttessel a Formációs és egyéni versenyzés szépségeit és koreográfiáival nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is ismerté vált a KÖDMÖN név.

A Standard-mix kategóriában való töretlen fejlődést Dalotti Tibor táncpedagógus koreográfiái segítették, a Liszt rapszódiák, és a Porgy and Bess.

Böhm Ottó iránymutatását szem előtt tartva, Simon Csaba művészeti vezető koreográfiáival tovább öregbítette az együttes jó hírnevét és eredményeit.

Az Ifjúsági és Szabadidő házban otthonára talált Táncegyüttes, Miskolc város kulturális életének egyik biztos pillére, egy olyan közösség, amely tánckedvelő fiatalokat igyekezett már 40 évvel ezelőtt is magához vonzani, ezzel bölcsőt teremtve a társastánc műfajának városunkba. A Táncegyüttes szerves részeként, 2001-től Sportegyesület is működik, aminek célja a versenytánc népszerűsítése mellett, a tehetséges és elhívatott táncosok szakmai fejlődésének biztosítása és az egyéni és csoportos versenyeztetés.

Táncversenyen elért eredményei alapján méltán lehetünk büszkék rájuk, hiszen:

•    Standard-mix kategóriában 15-szor nyerték el a Magyar Bajnoki címet.
•    Társasági táncok kategóriában 12-szeres Országos Bajnoki címmel büszkélkedhetnek.
•    Nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő sikereket tudhat maga mögött a táncegyüttes, Európai Bajnoki VII. és többszörös Világbajnoki VIII. helyezést érve el.

•    2001-ben a Magyar Kultúra Napján a Nemzeti Kulturális Alap Csokonai Közösségi díjjal jutalmazta a Táncegyüttest kimagasló művészi tevékenységéért.
•    2006-ban pedig megkapták a Táncművészeti folyóirat Euro-pass díját.
•    2012-ben  a Magyar TáncSport Szakszövetség bírálóbizottsága a Ködmön Társastánc Sportegyesület formációs csapatát választotta a 2012. év legjobb versenytánc formációs csapatának.

A táncegyüttes folyamatos munkáját és a rendszeres kimagasló eredményeket, a tudatos és rendszeres utánpótlás nevelés biztosította.
Az elmúlt 40 év során számos elhivatott táncpedagógus segítette a szakmai tudásukkal és tapasztalatukkal táncosaink fejlődését: Fügeczkyné Balogh Mária, Harangozóné Ónodi Csilla, Somogyi Éva, Pacadzisz Aszterisz, Szabó Emőke,  Simon Csaba, Pala Erika,  Licsák Orsolya, Azari Peter, Sólyom Attila, Hornyák Zsolt, Tombácz Anikó, Süttő Roland.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Ködmönben szerzett életre szóló élményekből inspirációt szerezve többen is a táncot és annak oktatását választották élethivatásukként, hazai és nemzetközi táncparketten is megmérettetve magukat.

A tánc népszerűsítésén, megszerettetésén túl mindig fontos volt számunkra, az értékteremtés, az, hogy bevezessük a gyermekeket és a fiatal felnőtteket a jó hangulatú közös munka nyomán születő művészeti alkotás örömébe.  Törekszünk az elmúlt 40 év örökségét méltósággal megőrizni, valamint hagyományaink és értékeink fenntartása mellett az állandóan változó világunk adta folyamatosan megújuló igényeknek és feltételeknek is eleget tenni.

Ezen nemes kihívások szellemében Simon Csaba művészeti vezetése alatt Mezei Ágnes és Szinyei Edina szakmai irányításával folyik az egyéni és csoportos felkészítés a próbatermekben, ahol eredményeik elismerése mellett követendő példát mutatnak tanítványaik számára.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek