2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

21 kötet 2100 példányban

Monumentális, hiánypótló könyvsorozat hasonmás kiadása kerül 120 Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, középiskolai, valamint egyetemi- és közkönyvtárba

Az első világháborús centenáriumi emlékprogram keretében, a tárgyszerű történelmi emlékezet  erősítésének céljából,  Magyarország Kormánya az „Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben” című 21 kötetes könyvsorozat hasonmás kiadását adományozza hazai és határon túli középiskolai, egyetemi- és közkönyvtár részére, mindösszesen 2100 példányban. A sorozatok könyvtárakba történő eljuttatásáért a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (KELLO) felel. A KELLO november hónapban valamennyi érintett intézménybe, így Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe is kiszállítja a díszes kötésű és különleges könyveket. Ezáltal a megyében található 65 középiskolai és egyetemi könyvtár, valamint 55 közkönyvtár gyarapíthatja állományát a történelmi sorozattal.

A Kormány által meghirdetett emlékprogramok az első világháború kitörése és lezárása (1914-1920) következményeinek felidézésére szolgálnak. Az első világháború ismerete nélkül nem érthető meg sem  a XX. századi  magyar, sem a világtörténelem. Azonban az első világháború  nem érthető meg  az Osztrák-Magyar Monarchia ismerete nélkül. Éppen ezért az  „Osztrák-Magyar Monarchia írásban és képekben” című monumentális könyvsorozat a mai napig hiánypótló mű, hiszen a Monarchiáról kevés a tárgyszerű ismeret. A mű  napjainkban is  felbecsülhetetlen forrása a történészek, művészettörténészek és néprajzkutatók számára. Az illusztrációk és rajzok a hétköznapi történelem hiteles lenyomataiként, tárgyszerű korrajzként is értelmezhetők.

A 21 kötetes sorozatot a Magyar Királyi Államnyomdában nyomtatták Budapesten 1887-1901 között, a kötést Gottermayer Nándor műhelyében végezték. Ezen sorozat hasonmását adta ki újra  a Méry Ratio könyvkiadó 2013-ban. Méry Gábor, a Méry Ratio Kiadó vezetője elmondta, hogy kétéves munka vezetett el a kötetek megjelenéséhez. Az eredeti kötetek felkutatása egy évig tartott.

Az eredeti mű első kötete 1885-ben, utolsó kötete 1901-ban  látott napvilágot, mely a korabeli legnagyobb magyar könyvkiadási vállalkozásnak bizonyult. A munka létrehozását Rudolf trónörökös kezdeményezte, aki fontosnak tartotta, hogy a soknemzetiségű és soknyelvű birodalomról egy átfogó, mindenre kiterjedő mű készüljön, amely a tudományos értékű leírások mellett képekben is bemutatja a legszebb és legérdekesebb tájakat. A magyar szerkesztőbizottság elnöke Jókai Mór volt, a munkában a korszak magyar történetírásának és néprajztudományának jeles képviselői,   (Marczali Henrik, Márki Sándor, Pulszky Ferenc, Mikszáth Kálmán) valamint a legjobb magyar festőművészek, grafikusok vettek részt.  A Magyarországot bemutató kötetek mintegy 4500 illusztációját  többek között Benczúr Gyula, Munkácsy Mihály, Zichy Mihály, Feszty Árpád, Ligeti Antal, Melka Vince, Mednyánszky László, Dörre Tivadar, Roskovics Ignác, Vágó Pál, Keleti Gusztáv, Cserna Károly, Nádler Róbert, Rauscher Gyula, Háry Gyula készítették. A Magyarországot ismertető kötetekbe a fametszeteket Morelli Gusztáv, a fametszés tanárának vezetése alatt működő intézetben készítették Budapesten.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…