2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • 2013. október 24-én a MÜPA Nemzeti Hangversenytermében megrendezésre kerül Jávori Vilmos jazz legenda emlékkoncertje.

2013. október 24-én a MÜPA Nemzeti Hangversenytermében megrendezésre kerül Jávori Vilmos jazz legenda emlékkoncertje.

Jávori Vilmos világhírű jazz dobos a hazai jazz élet kiemelkedő alakjaként több, jelentős elismerésben részesült, kezdve a montreux-i jazzfesztivál első magyar győzelmétől, a Szabó István rendezte, Oscar-díjas Mephisto zenéjén át az Emerton-díjig.

Fia, Jávori Dávid zeneszerző és egykori kollégái, tanítványai egy emlékalbum a „Mi Padre” – Az én apám megjelentetését és annak nagyszabású lemezbemutató koncertjét készítik elő a MÜPA, és a Magyar Virtuózok Kamarazenekar támogatásával. A rendezvény fővédnöke L. Simon László, az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke és a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke.

 

A lemez és a koncert hangzóanyaga Jávori Vilmos fiának szerzeményei. Egyéni zenei hangzását a magyar népzenével, spanyol flamencoval, kubai salsával, rumbával, jazzal és klasszikus zenével keverve mutatja be a közönségnek ezt az egyedi koncertet, ahol a hazai és nemzetközi zenei elit legnevesebbjei lépnek fel. A koncert sztárvendége Benito Gonzalez zongorista, Kenny Garrett együttesének tagja.

A további közreműködő, közel 240 művész közül – a teljesség igénye nélkül – néhányat kiemelnénk: Bacsó Kristóf, Balázs János, Balogh Roland, Balogh Zoltán, Bodrogi Gyula, Dandó Zoltán, Egri János, Fehér Károly, Hodek Dávid, Horváth Charlie, Horváth „Plutó” József, Király Linda, Kökény Attila, Kőszegi Imre, Roby Lakatos, László Attila, Lattmann Béla, Lovász Irén, Mohay András, Nyírő Áron, Oláh Gábor, Q-Cee, Révész Richárd, Sárik Péter, Szabadi Vilmos, Szakcsi Lakatos Róbert, Tar Gergely, Honvéd Férfikar, Magyar Virtuózok Kamarazenekar.

 

A lemez címadó dalából egy Magyarországot képviselő imázs klip készült, melynek forgatási helyszínéül a Parlament szolgált. Ez a klip az MTVA csoport televízióin és a francia Mezzo TV-n lesz megtekinthető. A MÜPÁ-ban megrendezésre kerülő koncertet rögzíti az MTVA, illetve a Mezzo TV és a spanyol RTVE is.

 

A Mi Padre album egyfajta kulturális összegzés, csakis kiemelkedő, minőségi zenét játszó magyar és világsztárokkal. Egy olyan embernek történő emlékállítás, aki a magyar zenéért, annak fejlődéséért nagyon sokat tett mind az oktatás, mind a művészet és országimázs terén. A „Mi Padre – Jávori Vilmos emlékkoncert” tisztelgés egy olyan ember előtt, aki a magyar zenei élet fejlődésének az egyik legnagyobb mozgatórugója volt.  Ez a koncert egy kiemelkedő és egyedülálló kulturális esemény, mivel magyar zenei élet legkiválóbb muzsikusai, akik ebben a felállásban együtt még nem játszottak, ezen az estén egy egyedi hangzású, érzelmekkel teli koncerten több stílusban muzsikálnak együtt. Ez a koncert tiszteletadás fiútól apának, és a legszélesebb művészvilágtól Vilinek.

 

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek