2021. 09. 19. vasárnap

Vilhelmina
1 EUR 351 HUF
1 GBP 412 HUF

196. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

„A közösség tud színházat építeni” – 196. évadát kezdi a Miskolci Nemzeti Színház

Évadnyitó társulati ülést tartott a Miskolci Nemzeti Színház, ezzel megkezdődött a teátrum 2019-2020-as évada. Szeptemberben és októberben már hat új bemutatóval várják a nézőket, az évad repertoárjában pedig 17 új produkció szerepel. Három helyszínen, a megszokott műfaji sokszínűséggel várja a teátrum idén is a közönséget: opera, balett, musical, operett, mesejáték, klasszikus és kortárs színdarabok egyaránt megtalálhatóak az előadások között.

Béres Attila igazgató a társulati ülésen úgy fogalmazott, négy éve „azt a célt tűztük ki, hogy közösséget építsünk, mert a közösség tud színházat építeni.” – Ma e közösség megtartása a legfőbb célunk, illetve annak az elmélyült műhelymunkának a folytatása, mely a Miskolci Nemzeti Színházat a legjobbak közé emelte – tette hozzá Béres Attila. Az elmúlt évadban tíz fesztiválmeghívásnak tett eleget a színház, a Színikritikusok Díján pedig összesen hat kategóriában kapott jelölést a teátrum: A velencei kalmár és az Eklektikon 2048 előadások mellett a művészeti tanács tagja, Szőcs Artur szegedi rendezése, a Valahol Európában is várományos a legjobb zenés/szórakoztató kategóriában. – Ami a nézőszámot illeti, meghaladtuk a tavalyit, hiszen idén közel száznegyvenháromezer nézőnk volt, beavató és tantermi előadásainkkal együtt ez a szám pedig csaknem száznegyvennyolcezer, melyet az idei évadban igyekszünk tovább növelni – emelte ki Béres Attila, aki szeretné az évad végére azt bizonyítani, hogy a Miskolci Nemzeti Színházra országszerte kíváncsiak.

Alakszai Zoltán, Miskolc Megyei Jogú Város jegyzője kifejezte, mennyire fontos számára a színház. – A miskolci teátrum fontos értékeket közvetítő alkotóközösség. A miskolci lélek egyik legmarkánsabb tulajdonsága, hogy szeretünk büszkék lenni, a színházunkra pedig lehetünk is, hiszen az utóbbi években a színház a városiak lelkének részévé vált – hangoztatta Alakszai Zoltán.

Új társulati tagokkal is bővül a színház: Czvikker Lilla, Koller Krisztián, Konfár Erik és Rusznák Adrienn színművészek mellett két új táncművész is érkezik Isabell Weigner és Kozma Johanna személyében.

Lőrinczy Attilát dramaturgként köszöntheti a színház, Rusznyák Gábor pedig ettől az évadtól főrendezőként folytatja munkáját. Az évadnyitón elmondta, ez olyan számára, mint egy hazatérés. – Mindig szerettem úgy gondolni a színházra, mint egy olyan helyre, ahova mindenki beviszi a tudása legjavát. A jó színház viszont ennél több, a lelkünket és a gondolatainkat is beletesszük, mi pedig erre a jó színházra törekszünk – emelte ki Rusznyák Gábor.

Október közepéig már hat új bemutatóval jelentkezik a színház, és több fesztiválmeghívásnak is eleget tesz. A Városmajori Szabadtéri Színpadon látható a Játék a kastélyban című előadásunk augusztus 29-én, szeptember 5-én Cyrano című produkciónk vendégszerepel a Vidéki Színházak Fesztiválján, a Miskolci Balett pedig Negyed című előadását viszi el szeptember 28-án az Egri Stúdiószínházi Táncfesztiválra.

A hagyományokhoz híven szeptember első vasárnapján szabadtéri rendezvénnyel hirdeti meg a főutcán az új évad kezdetét a színház, ahol délelőtt családi- és gyermekprogramokkal, este pedig egy különleges meglepetésprogrammal várnak minden érdeklődőt.

Fotó: Gálos Mihály Samu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Share on facebook
Facebook

Kapcsolódó cikkek

Nincs még egy olyan megyeszékhely az országban, ahol ennyi nagy múltú felnőttképzéssel foglalkozó cég működne, mint Miskolcon – hangzott el a Miskolci…
Így tehetünk a jobb közérzetért és a jobb jegyekért Elkezdődött az iskola, ami a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt kihívás. Ilyenkor kicsit jobba…

További cikkek

A mai napon elindult az ellenzéki előválasztás, pontosabban elindult volna, de ahogyan az OEVB meglehetősen szépítve fogalmazott „a változást akaró vá…

Hírek, kék hírek, zöld hírek, gazdaság, sport, életmód, medicina, ezo és még sok minden más…

Menü

Archívum