2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • 115 éves jubileum – koszorúzás Szabó Lőrinc születésnapján

115 éves jubileum – koszorúzás Szabó Lőrinc születésnapján

115 évvel ezelőtt, 1900. március 31-én született Miskolcon Szabó Lőrinc. A modern magyar líra nagy alakjának a Szabó Lőrinc Könyvtár kertjében található szobrát az intézmény munkatársai és a költő nevét viselő iskola diákjai koszorúzták meg a jeles évfordulón.

– A könyv minden időben jó barátunk – emelte ki a koszorúzás alkalmából elmondott köszöntőjében Varga Gábor, a Szabó Lőrinc Könyvtár vezetője. – Szabó Lőrincet élete több szakaszában is mellőzték alkotóként. Azokban a nehéz időkben fordításból tudott megélni, így anyagi és lelki támaszt is nyújtottak neki a könyvek. Ugyanígy mindannyian, már gyerekként is örömöt, játékot, társat találhatunk egy-egy regényben vagy versben – mondta. Szabó Lőrincnél maradva gondoljunk csak a nyitnikékre, akiről a legkisebbek is tudják, hogy „háromszor hármat lüktet a dala”. Vagy a „semmiért egészen” érzésére, amit csak a sokat tapasztalt felnőtt szívek érthetnek meg…
A Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola diákjai sem csak koszorúval, hanem – Dávid Kira 4. osztályos és Skornyák Zsófia 2. osztályos tanuló szavalata által – versekkel is tisztelegtek az alkotó előtt, akinek költői és műfordítói életműve a magyar líra kivételes teljesítménye. Életművét leginkább talán a Tao Te King című, 1931-ben írott versének egy sorával lehet összefoglalni: „igaz egész csak ellentéteiddel együtt lehetsz”. Ez a mondat a költő 115. születésnapjáig, és azon túl is érvényes marad.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek