2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

10 tipp a hatékony otthoni online tanuláshoz

Az online tanfolyamok, tréningek népszerűsége az utóbbi években töretlenül nőtt, a 2020-as karantén azonban még inkább segítette az online tanulás elterjedését. Az otthoni tanulás nem mindenki számára magától értetődő, sokan, akik eddig a tantermi oktatáshoz ragaszkodtak, nincsenek felkészülve a megváltozott helyzetre.
A TanfolyamOKJ.hu összegyűjtötte azokat a módszereket, melyek alkalmazásával könnyebben elvégezhetőek az online tanfolyamok.

1. Alakíts ki megfelelő helyet a tanuláshoz

A legjobb az, ha el tudsz különülni a tanuláshoz, de amennyiben erre nincs lehetőséged, egy tanulósarok kialakítása is elegendő lehet. Teremtsd meg magadnak a minél inkább zavartalan környezetet. Amikor tanulsz, legyen kéznél minden: tollak, ceruzák, jegyzetek, könyvek, füzetek stb.

2. Szólj, hogy nem fogsz ráérni

Előre szólj azoknak, akikkel együtt élsz, hogy ne zavarjanak, mert fontos tréningen veszel részt. Ezzel megelőzöd a kínos webkamerás szituációkat is.

3. Fülhallgató a laptop mellett, ha kell

Hosszabb kurzus esetén érdemesebb a számítógép hangszóróján hallgatni a tananyagot. Ugyanakkor célszerű egy fülhallgatót is odakészíteni a gép mellé arra az esetre, ha nagyobb lenne az otthoni zaj.

4. Felejtsd el a telefonnyomkodást

A mobilt kapcsold ki, vagy állítsd repülő üzemmódba, hogy senki se zavarjon – ugyanúgy, mintha egy tantermi oktatáson lennél. Az e-mailek olvasgatása és a közösségi oldalak görgetése teljesen elvonja a figyelmet a tanulásról.

5. Ne tegyél programot közvetlenül az online tanfolyam elé vagy után

Jobb, ha az online kurzus kezdése elé közvetlenül nem teszel semmilyen teendőt, nehogy kapkodva, utolsó pillanatban érj haza. Az órák után pedig érdemes időt hagyni arra, hogy átgondold, és ezzel elmélyítsd a tanultakat.

6. Legyen kéznél enni- és innivaló

Gondoskodj arról, hogy kéznél legyen olyan előre elkészített ennivaló, amit a rövid szünetben el tudsz csipegetni. Egy pohár vizet is érdemes az asztalra készítened, hogy bármikor bele tudj kortyolni, ha megszomjazol.

7. Lelki ráhangolódás

Tegyél arról, hogy ne hajszoltan ülj le tanulni. Egy kis zenehallgatás vagy meditálás az oktatás előtt segíthet a ráhangolódásban. Emellett fontos, hogy legalább negyedórával a kurzus kezdete előtt legyél a gépnél.

8. Technikai ráhangolódás

Érdemes legkésőbb az előző nap ellenőrizni a számítógépet, hogy alkalmas-e az online oktatásra. Így időben kiderül, ha le kell tölteni valamit, vagy frissíteni kell egy programot. Emellett kezdés előtt pár perccel már nem árt figyelni a becsatlakozási lehetőséget, és becsatlakozni, hogy ha van valamilyen technikai zűr, akkor legyen idő megoldani.

9. Ne maradj ülve a szünetekben

A szünetekben semmiképp se maradj ülve, hanem mozgasd át a tagjaidat, végezz pár tornagyakorlatot, pihentesd a szemeidet. Kicsit zökkentsd ki magad, és utána újult erővel tudod majd folytatni a tanulást.

10. Kérdezz és építs kapcsolatokat

Chat panel már régóta van az előadások közben, de az elmúlt években még könnyebb kapcsolatokat teremteni akár az oktatókkal, akár a tanulótársakkal. Gyakran van lehetőség bemutatkozásra, kérdések feltevésére, eszmecserére. Bizonyos online tanfolyamok esetén van egy zárt Facebook csoport, vagy egy speciális felület a kommunikációra, így a képzés igazi „közösségi élmény” lehet.

Az online tanfolyamok rugalmasabbak az offline tanulási lehetőségeknél, és nagyobb szabadságot biztosítanak a résztvevőknek. Azonban fontos leszögezni, hogy megfelelő felkészülés és ráhangolódás hiányában az otthoni tanulás hatékonysága kétséges. A fenti tanácsok betartásával azonban online is eredményesen lehet új ismereteket elsajátítani.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek