2024. 06. 22. szombat

Paulina
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

10 éves a Versszínház

Ünnepi előadássorozat Radnótival és Petőfivel
Jubilál a Versszínház. Immár tíz éve mutatta be elsőként Faludy Györgyről szóló formabontó előadását Turek Miklós. Az évfordulót a Muzikum Klubban, valamint az első előadás helyszínén, az őriszentpéteri HétRét Fesztiválon ünnepli.

Az augusztus 16-án a Palotanegyed Fesztivál keretében szerveződő Radnóti előadáshoz a színház alkotóival (Turek Miklós, Nágel Kornél, Gerendás Péter, a Kosbor Trió) való közönségtalálkozó és Nágel Kornél grafikusművész versillusztrációs kiállításának megnyitója teremti meg a hangulatot. Ezeket követi a különleges versszínházi monodráma, mely a költő életét, örömeit, fájdalmait saját verseivel varázsolja színpadra. Melyen, mintha csak saját élményünk lenne, köszönnek vissza a jól ismert és a rég elfeledett képek, rímek. Miként egy vers a pillanatok impressziója, úgy Turek Miklós Versszínháza láncra fűzi a költő életének valamennyi fontos és jelképes állomását, hogy teljesebb képet kapjunk a történelmi korról, a személyes drámákról és magáról a sorok írójáról is.

Turek Miklós színművész 2004-ben mutatta be Faludy Györgyről szóló előadását, amivel a Fringe Fesztivál legjobb férfi előadója lett, és elnyerte több alkalommal a Kaleidoszkóp Nemzetközi Fesztivál különdíját is. „Újra élővé tenni a Költészetet! Ez a hivatásom” – vallja Turek Miklós.  Versszínháza több mint 200 alkalommal állt színpadra szerte a világon. Meghívásokat kapott Németországból, Kanadából, az Egyesült Államokból is, valamint iskolákból, ahol az élményközpontú oktatás jegyében rendhagyó irodalom- és történelemórákon mutatja be Faludyról, Petőfiről, Radnótiról, József Attiláról és Pilinszkyről szóló darabjait.

A második ünnepi előadásra a műfaj debütálásának színhelyén, Őriszentpéteren kerül sor. Petőfi Sándor életútja éppoly rövid, mint amilyen sokszínű. Volt Ő katona, színész, hősszerelmes, költő és szabadságharcos is. Huszonhét esztendő munkájával egyetemes értékű életművet hagyott az utókorra. Gondolataival és dilemmáival megváltoztatta a magyar irodalmat. A Szőlőszem című Versszínházi előadásból egy filozófiai magasságokban gondolkodó fiatalember portréja rajzolódik ki.

A darab premierje 2009 novemberében a Petőfi Irodalmi Múzeum dísztermében volt. Azóta megjárta már többek között New York, Toronto, Boston, Siófok és Pécs színpadait.

A színház „Versszínház a suliban” projektje kifejezetten általános-, közép- és főiskolai keretek között eleveníti meg az irodalmat szerte az országban. Az ilyen különleges előadások élménnyé teszik a diákok számára az irodalmat, történelmet egyaránt, a tények és az összefüggések egyértelművé, átérezhetővé válnak, miközben testközelből szerezhetnek színházi tapasztalatokat.

A Versszínház™ elmúlt 10 éve számokban 1 percben (Video):

https://www.youtube.com/watch?v=TF5VQaEPmHY

Árny az árnyban címmel Versszínházi előadás Radnóti művészetéről
2014. augusztus 16-án, szombaton 18.30 órakor a Muzikumban
(1088 Budapest, Múzeum u. 7.)

Az előadásból készült rövid bemutatót megnézhetik itt: http://www.youtube.com/watch?v=7PFXvxKABSg.

A Szőlőszem címmel Petőfi-előadás
2014. augusztus 19-án, kedden 18 órakor Őriszentpéteren

Az előadásból készült rövid bemutatót megnézhetik itt:
http://www.versszinhaz.eu/versszinhaz-eloadasok/petofi-sandor-eloadas

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…