2024. 03. 29. péntek

Auguszta
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF

Külön falka – külön törvények?

Nem rég mutatták be a Külön falka című mozifilmet, amelybe néhány hiba csúszott, amelyek a film mondanivalóját is erősen csorbítják,

A másfél órás magyar film napjaink problémáit kísérli meg bemutatni csakhogy alaposabban kidolgozott forgatókönyv kellett volna hozzá. Kis Hajni és Szántó Fanni – elismerve a művészeti szabadságot, nagyvonalúan kezel néhány dolgot.

A történet alapja nagyon leegyszerűsítve, egy 12 éves lány keresi mindenáron az éppen a börtönből szabadult édesapjával a kapcsolatot. A férfi a munkahelyén, ahol kidobó emberként dolgozik verekedésbe bonyolódik, ahová tudtán kívül a kislánya is belopódzik. Ezt követően a lányt is kihallgatják a rendőrségen, ahol a szobában ott ül a gyámja, a nagymamája, aki kérdéseket tesz fel a rendőrnőnek. Utóbbi annyira ingerült lesz ettől, hogy a nagymamát kiküldi a szobából. Lehet, hogy ez jól mutat a vásznon, a valóságban azonban ilyesmi nem történhetne meg, mert érvénytelen lenne a kihallgatás, ha a kiskorú gyámja, felnőtt kísérője nem lehet jelen. Továbbá azt sem látjuk, hogy a rendőrnő felhívná a kislány és gyámja figyelmét, hogy közvetlen hozzátartozóval kapcsolatban nem köteles vallomást tenni, és ez kortól független szabály. Ezen kívül még vannak a valóságot nem pontosan fedő jelenetek a filmben, de egyszer, ha nem is többször nézhető a film. Szerintem, ha az említett hiányosságokat korrigálták volna a forgatókönyvírók, akkor élvezhetőbb is lett volna az eredmény és a valósághoz közelebb kormányozták volna ezt a mozit.

Kertész Z István

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek