2023. 01. 31. kedd

Marcella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 444 HUF

Közel 8000 fiatal vállalt önkéntes munkát

Megkezdődik a tizennegyedik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akció

Ünnepélyesen megnyitották a tizennegyedik 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akciót, amire idén közel 8000 fiatal regisztrált kb. 200 projekttel. A Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház rendezésében és az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával megvalósuló akció keretében október 7. és 10. között országszerte és határon túl több ezer fiatal fogja megmutatni, hogy önkénteskedni jó, hiszen többé válunk általa. „Ne félj, mert veled vagyok!” – szól az akció mottója, ami arra utal, hogy mindig számíthatunk egymásra.

  1. október 7-én a Deák Diák Ének-zenei Általános Iskola és Gimnáziumban ünnepélyesen is megnyitották a 72 óra kompromisszum nélkül önkéntes ifjúsági akciót. A megnyitón a szervezők és a támogatók képviselői mellett az iskola tanulói is részt vettek. Az akcióra közel 8000 fiatal regisztrált, akik kb. 200 projektet valósítanak meg közel 100 településen Magyarországon, Erdélyben, a Partiumban és Délvidéken. A fiatalok lelkesedése töretlen, évről évre egyre többen jelentkeznek, hogy ezt a hétvégéjüket az önkéntes segítségnyújtásra szánják.

Az eseménynek otthont adó Deák Diák Ének-zenei Általános iskola és Gimnázium kórusa nyitotta meg az ünnepséget, majd Farczádi Bencze Tamás, az iskola igazgatója köszöntötte röviden a meghívottakat és az önkénteseket. Az igazgató úr szerint napjainkban ismét egyre többen felismerik az önkénteskedésben rejlő értéket, és egyre fontosabb ez a fiatalok számára. Külön öröm számára, hogy Szabó Tibor, a 72 óra kompromisszum nélkül főkoordinátora az iskola pedagógiai asszisztenseként már kollégája is, és hogy ő ezt az értéket ilyen határozottan felvállalja. Erdély szülötteként kifejezetten jó dolognak tartja, hogy a határon túl is szép számmal csatlakoztak az akcióhoz, és sok sikert ős örömet kívánt a hétvégére a fiataloknak.

Gábor Miklós a Magyar Katolikus Püspöki Kar Ifjúsági Bizottságának irodavezetője néhány lelki szempontra hívta fel a figyelmet, és arról is beszélt, mennyi előnye van ennek az akciónak. Kiemelte, hogy Ferenc pápa gyakran beszél arról, hogy Isten stílusa a közelség és az együttérzés, amire a fiatalok különösen fogékonyak. Hangsúlyozta, hogy számtalan előnye van ennek az akciónak; nagyszerű lehetőséget nyújt arra, hogy jelként legyünk jelen a világban, kiváló terepe a generációk közötti kapcsolatépítésnek és minimális szervezeti és anyagi keretek mellett egy olyan program tud megvalósulni, amiben a fiatalok jól érzik magukat, jó hangulatban együtt vannak és közben segítenek másokat. Továbbá kiemelte, hogy a 72 óra egy kiváló preevangelizációs eszköz is, hiszen sokan nem kötődnek szervesen az egyházhoz, de egy ilyen jellegű programba nagyon szívesen bekapcsolódnak. Érzékenyítés eszközeként is nagyon jó, és iskolai közösségi szolgálat része is lehet. A fiatalok között nemzetközi együttműködésre is jó lehetőség, hiszen más országokban is megrendezik ezt az akciót évről évre, idén például Ausztria, Csehország és Horvátország is csatlakozik a 72 órához. Végül azt kívánta a fiataloknak, hassa át az együttérzés a lelkülete a hétvégét.

Kovács Balázs a Magyarországi Református Egyház Ifjúsági osztályvezetője a gyakorlati szeretetre hívta fel a figyelmet, és hangsúlyozta, hogy a tettekkel megmutatott szeretet mindennél fontosabb, továbbá tiszteletét fejezte ki azon résztvevők felé, akik nem hívőként vesznek részt a programban.

Grendorf-Balogh Melinda lelkésznő, a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Bizottságának elnöke arról beszélt, hogy a Bibliában egy olyan Urat ismertünk meg, aki nem ismer kompromisszumot, mint ahogy a gyerekek se. A lelkésznő a Zsoltárok könyvének 127. fejezetéből idézve elmondta, hogy az Úr arra figyelmeztet, hatalmas lehetőség fiatalokkal foglalkozni, akik a jövő védelmezői és őrzői. A fiatalok előtt áll a jövő és a mi feladatunk, hogy segítsük a ránk bízott fiataloknak megtalálni a céljukat. Ismerjük fel határainkat és az összefogás fontosságát, mert erre van szükség a nagy változásokhoz. Továbbá ezt is elmondta, sokszor elég csak a következő 72 órára tervezni, de van, hogy utána is hűségen közösségben maradunk, hiszen Istennek terve van velünk. Az Ő lelkesedése és kreativitása határtalan, ami nagyon megerősítő. A jövőt együtt álmodjuk meg először kicsiben, aztán elköteleződve egy egész életre. A lelkésznő felhívta rá a figyelmet, ami az akció segítségével értékként beépül az életünkbe, az túlmutat a következő 72 órán.

Végül Szabó Tibor, a 72 óra kompromisszum nélkül főkoordinátora kiemelte, hogy idén közel 8000 fiatal vesz részt a már 14. alkalommal megrendezett önkéntes ifjúsági akción, és a rendezvény nem titkolt célja, hogy lehetőséget teremtsen az egyházhoz lazábban vagy egyáltalán nem kötődő fiatalok számára is, hogy megtapasztalhassák az önkéntesség örömét. Idén Önkéntesség Évéhez is kapcsolódott a kezdeményezés, és háláját fejezte ki a minisztérium több éve tartó törtlen támogatásáért. A rendezvény mottója: „Ne félj, mert veled vagyok!” Szabó Tibor elmondta, hogy bár sok bezártság, elszigetelődés áll mögöttünk, de most itt a lehetőség ,hogy nyissunk egymás felé, tegyünk egymásért, és vigyünk magunkkal valamit a későbbiekre is ebből a hétvégéből.

Az ünnepség zárásaként a helyszínen el is indult az egyik projekt megvalósítása. A diákok a meghívott vendégek részvételével megkezdték az iskolaudvar szépítését gumiabroncsból készült kerti díszek készítésével, mászókák csiszolásával és festésével.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek