2024. 02. 24. szombat

Szökőnap
1 EUR 388 HUF
1 GBP 455 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Könyvbemutatón tárulnak fel a Zsolnay-gyűjtemény csodaszép darabjai

Könyvbemutatón tárulnak fel a Zsolnay-gyűjtemény csodaszép darabjai

A Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című könyv a világ egyik legszebb, leggazdagabb Zsolnay-gyűjteményét tárja az olvasó elé. Pécsett december 8-án mutatják be a kötet legújabb, bővített kiadását, amit díjmentes tárlatvezetés egészít ki.  

December 8-án 11 órakor a Zsolnay Negyed Apostolos termébe várnak minden érdeklődőt a könyvbemutatóra. A kötetet bemutatja, és a szerzőkkel, Csenkey Évával és Murányi Zsuzsával beszélget: Komor István, a Zsolnay Aranykora Gyugyi László gyűjteménye című kiállítás kurátora, aki a beszélgetés után tárlatvezetést is tart a kiállításon.

Az gyönyörű Zsolnay műtárgyakat a Magyarországon született, Amerikában élő egykori tulajdonosa évtizedeken át gyűjtötte kiváló ízléssel, szakértelemmel és szeretettel a világ különböző pontjairól.

Gyugyi László úgy döntött, hogy az egykor világhódító útjukra indult műveket visszajuttatja „szülővárosukba”. Így vált lehetővé, hogy a Zsolnay Kulturális Negyed díszeként, a Sikorski-házban 2010-ben megnyílt állandó kiállításon a nagyközönség is megismerkedhetett az igényes kerámiákkal. A nagy siker és a szeretetteljes fogadtatás a gyűjtőt arra ösztönözte, hogy a kiállított alkotások számát évről évre gyarapítsa, sőt példája másokat is erre inspirált. A kötet – a gyűjteményt és a kiállítást bemutató albumok sorában immár ötödikként – ezt a kibővített anyagot tárja az érdeklődők elé eddig még nem publikált 34 új műtárggyal, a maga teljességében.

A jelenleg 710 mesterműből álló gyűjtemény a historizmus, a millennium és a szecesszió időszakából a Zsolnay-gyár csúcsalkotásait foglalja magában, amelyek valaha világkiállításokra vagy külföldi piacokra készültek. A legújabb kutatásokat is feldolgozó, szakértői tanulmányok a gyűjtők számára, az igényes felvételek pedig a művészi tárgyak szerelmeseinek kínálnak meglepetéseket. A bemutatott vázák, tálak, korsók, lámpák, szobrok vagy faliképek egyszerre sugározzák a régmúlt varázsos hangulatát, és közvetítik a művészet időtlen ragyogását.

A könyv a rendezvény ideje alatt és azt követően az adventi időszakban 15%-os kedvezménnyel kapható a Zsolnay Infopont és Shopban és a Látogatóközpontban.

A program ingyenes, de a korlátozott férőhelyek száma miatt előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a szuhanglass.beata@zsn.hu e-mail címen lehet 2023. december 6-ig.

https://www.zsolnaynegyed.hu/programok/konyvbemutato-zsolnay-aranykora-gyugyi-laszlo-gyujtemenye

                                                          

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek